NHL-proffsen klev fram när Sverige vände

Publicerad 2017-04-27

Tolv NHL-proffs i Tre Kronors laguppställning.

Till en början såg det inte ut att hjälpa i VM-genrepet mot Ryssland, men till sist klev de svenska NHL-stjärnorna fram.

– Det är alltid skönt att vinna, även om det inte är VM, sa Gabriel Landeskog efter matchen till SVT.

Den svenska VM-truppen har förstärkts rejält de senaste veckorna med hela 15 NHL-proffs som tackat ja till VM-spel.

Tolv av dem var med i kvällens genrep mot Ryssland.

Efter två perioder såg det inte ut att hjälpa Sverige nämnvärt. Men till sist klev de fram och med fyra mål, varav tre från olika NHL-proffs, lyckades Tre Kronor vända underläge 1–3 till vinst med 4–3 efter förlängning.

– Det var en tuff match och det kändes som att vi var lite rostiga i två perioder och tog klantiga utvisningar, sa matchvinnaren Gabriel Landeskog, 24, till SVT efter matchen.

I den första perioden tog Ryssland tag i matchen omgående. Sverige hade svårt att få tryck på ryssarna och fick därmed ägna sig mycket åt försvarsspel.

Efter dryga sju minuter kom också 1–0 för Ryssland efter att deras två bästa spelare stått för en tursam kombination. Sergei Mozyakin sköt nämligen på Anton Strålmans ben när han försökte hålla bort Vladimir Tkachevs som störtade mot mål.

Målvaktsmiss till 2–0

På det målet var Eddie Läck i den svenska kassen chanslös. Däremot när 2–0-målet kom tio minuter senare stod Läck för ett svagt ingripande. Victor Antipins skott såg inte så märkvärdigt ut, men det smet in under armen på den svenske burväktaren.

I den andra perioden spelade Tre Kronor upp sig en aning och fick mer spel i Rysslands zon. Det ledde till att NHL-proffset, Elias Lindholm, presenterade sig för ett fullsatt Hovet genom att sätta dit sitt fjärde landslagsmål.

Men glädjen blev inte långvarig när Sergei Mozyakin gjorde sedan sin tredje poäng för matchen när han satte 3–1 i spel fem mot fyra några minuter senare. Det resultatet stod sig perioden ut.

Fick igång powerplayet

I den avslutande perioden höjde sig Sverige ytterligare och kunde både reducera och kvittera.

Först gjorde John Klingberg 2–3 efter tre minuter i spel i numerärt överläge. Även Linus Omarks kvittering som kom sju minuter senare gjordes i spel med en man mer på banan.

– Det kändes som att vi fick igång powerplayet och offensiven kom också igång, sa Landeskog.

Efter det försökte båda lagen att avgöra matchen, men det blev inget mer mål i den tredje perioden och matchen gick till förlängning.

Där klev Sveriges assisterande lagkapten, Gabriel Landeskog, fram och avgjorde med sitt 4–3-mål.

– Det är alltid skönt att vinna även om det inte är VM. Det är ett härligt gäng och nu börjar vi växa ihop som lag, avslutar Landeskog.