Luleåtränarens ilska: ’Det är skrämmande’

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Tror att flera spelare kan lämna landslaget

Boork och Eliasson i samband med SM-finalen.
Foto: BILDBYRÅN
Boork och Eliasson i samband med SM-finalen.

Leif Boork petar Emma Eliasson ur landslaget.

Hennes tränare Fredrik Glader vet knappt var han ska börja – men tror att det finns en risk att flera spelare lämnar landslaget.

– Jag är ruggigt chockad och ledsen, och jätteorolig för svensk damhockeys framtid, säger Luleåtränaren.

Foto: BILDBYRÅN
Fredrik Glader.

Emma Eliasson valdes till lagkapten av de egna spelarna när Luleå Hockey drog igång sin stora satsning inför den gångna säsongen.

Säsongen slutade i ett bejublat guld och Eliasson utsågs till Sveriges bästa hockeyspelare.

Men Leif Boork väljer att peta backstjärnan ur landslaget efter att det , som det verkar, har skurit sig mellan de båda. Det gör hennes tränare i Luleå bedrövad.

"Skrämmande"

– Ja, vad fan ska man säga. För mig är det skrämmande. Jag vet inte vad han vill komma med det han säger. Han pratar om en spelare som varit med länge och tagit medaljer med Sverige internationellt. Jag är chockad. Ruggigt chockad, säger Fredrik Glader.

Han berättar att Leif Boorks beslut gör honom orolig för svensk damhockeys framtid.

– Nu blåser de Emma… Det är lite grann som att (Rikard) Grönborg skulle peta Erik Karlsson i World Cup. Det är inga hockeyskäl bakom…

Boork nämner också att hon brister i defensiven. Känns det som ett svepskäl?

– Det är bara löjligt. Fantastiskt löjligt. Jag känner lite så här: står svenska hockeyförbundet verkligen bakom detta?

Glader utrycker en oro för att flera svenska landslagsspelare kommer att lämna laget – kanske redan innan OS 2018, man annars därefter.

– Han sätter ner foten och visar att det är viktigt att ingen i landslaget säger vad de tycker för då vet de vad som händer, säger Glader.

"Handlar om att kunna ta kritik"

Guldtränaren har haft en dialog med Eliasson men vill inte delge några detaljer. Men med tanke på det som de diskuterat känner han sig väldigt förvånad över att hon petas ur truppen.

Han menar på att Leif Boork inte kan ta kritik.

– Alla måste vara med i båten och vara motiverade, men det här handlar om att kunna ta kritik.

En maktgrej?

– Det är 2016. Helvete, maktgrej hit och dit. Det är bara att titta på vilken idrott som helst. Det finns starkt lysande individer överallt. Det är upp till mig som ledare att få de att prestera vad de kan. Jag blir ledsen.

Hur tror du att de andra Luleåspelarna i landslaget känner nu?

– Min känsla är att det inte bara är de som känner något. Jag tror att det kan finnas fler. Min spontana reaktion är: "hur många kommer våga säga vad de tycker och tänker nu?" Det här är spelare som inte lever på sin ishockey, vissa är fastbundna i ett SOK-bidrag.

"Tycker synd om Emma"

Du låter bedrövad?

– Jag känner mig både chockad och ledsen och tycker enormt synd om Emma Eliasson och att det här kan vara slutet för en av våra bästa backar genom tiderna i svensk damhockey.

Hur fungerar Emma? Hur påverkas hon av det här?

– Emma är en fantastisk personlighet, en av de bästa hockeyspelare och ledare jag fogat över. Hon har hjälpt otroligt många i vårt lag att ta många steg framåt. Jag vet att Emma tränar på hårt och bra och att hon vill spela i landslaget. Men hon är bara människa och det är klart att hon berörs av detta.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!