Utdömda Malmös stora succé: ”Sjukt bränsle”

Av: Mattias Friberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN

MALMÖ. Semifinal två år i rad. Men när Malmö fick göra en lågbudgetsatsning var det inte många som trodde på klubben inför den här säsongen.

Nu är Redhawks tvåa i tabellen.

– För mig är det sjukt bränsle. Att motbevisa folk är alltid kul, säger Malmös lagkapten Fredrik Händemark efter vändningen mot Frölunda.

Malmö låg under med 2–3 mot bortastarka Frölunda, men tre mål i sista perioden fixade 5–3-segern för skåningarna. Fredrik Händemark blev matchhjälte med sitt 4–3-mål och hyllade sitt lag efteråt.

– Det kändes lite orättvist att de hade ledningen efter två perioder. Vi hade en bra känsla i periodpausen inför tredje. Vi trodde på det. ”Vi är bättre och kommer att vända på det”. Skönt att vi går ut och gör det också, säger Händemark.

Redhawks har spelat två raka semifinaler, men klubbens ansträngda ekonomi gjorde att den fick satsa mindre på spelarbudgeten inför den här säsongen. Stjärnor som Nils Andersson och Rhett Rakhshani försvann och inte många trodde på Malmö.

Tvåa i tabellen

Efter 13 spelade matcher är laget tvåa i tabellen.

– Det roliga är vi alltid har trott. Vi vet att vi är bra när vi följer vårt spel som tränarna har satt upp och laget underkastar sig systemet. Det känns som det är ett gäng polare man går ut och spelar med. Man kan ta sig jäkligt långt på det. Många underskattar det och jag tycker att vi har visat att vi ska vara med i toppen och slåss. Vi blir ett lag att räkna med framöver, säger Händemark.

Har det varit bränsle att inte så många trodde på er?

– För mig personligen ,om jag är riktigt ärlig nu, så tycker jag att det är sjukt bränsle. Jag vet att vissa inte vill säga det. Men för mig är det sjukt bränsle. Att motbevisa folk är alltid kul.

Assisterande tränaren Jesper Mattssons son och centern Erik Forssells dotter drabbades av svåra sjukdomar förra säsongen. Mattssons son Oliver avled i somras och i allt det svåra svetsades gruppen samman.

– Över sikt har det gjort det. För tre år sedan när Peter (tränare Andersson) kom in och ledarstaben sattes ihop. De hade en tydlig linje och röd tråd att följa. Alla som inte ville följa det, de är inte här. De som är här följer det. Det är så man bygger lag. Tränarna sätter upp ett spel och vi måste tro stenhårt på det. Det som hände med Jeppe och Erik Forssell tror jag bara har gjort oss starkare som grupp och vi har slutit oss samman. Det har påverkat positivt på sikt.

”Alla kan skämta med varann”

Hur märker man sammanhållningen i laget?

– Jag har sagt det här många gånger och det låter som en klyscha. Men det här laget har överlägset den bästa sammanhållningen jag har varit med om. Den är tajt och alla är polare med alla. Det brukar finns grupperingar i lag. Det finns inte här. Alla kan skämta med varann. Vi har högt i tak och en kul jargong. Varje dag längtar man till jobbet. Det är kul att vakna, åka hit till hallen och tjata lite gott med laget.

Vändningen mot Frölunda var inte första gången i höst som Malmö kommit tillbaka i matcher. Tränaren Peter Andersson lyfter fram sammanhållningen som anledningen till det.

– Det kommer just från gruppen. Det är inte enskilda spelare. Vi har en sån grupp och har satt ihop en sån grupp som ska vara bra på det. Det är inte alltid vi lyckas med det. Det känns som att den här gruppen alltid har möjligheter till att göra bra saker. Det är så vi har försökt jobba med gruppen från början. Vi vet att vi inte har de största stjärnorna. Det är vi medvetna om. Men vi har stora hjärtan och bra karaktärer. Och vi spelar för varann. Det är så vi ser på vårt lag och så vi jobbar med laget. Vi är inte beroende av två eller tre. Vi är beroende av 23 om vi ska ha framgång, säger Andersson.

”Extremt noga”

Han håller med Händemark om sammanhållningen är väldigt bra i laget.

– Vi pratar ofta om det och det är många som har den känslan. Det har vi ledare också. Det är viktigt, nyttigt och kul.

Var kommer sammanhållningen ifrån?

– Vissa har varit här ett tag. Vi har varit extremt noga när vi har rekryterat. Att man ska passa in och få rätt roll, få göra saker du är bra på.

Andersson fortsätter:

– Det är många killar i samma ålder. De umgås sjukt mycket utanför isen och har roligt. Det är lite som det var på 80-talet. Jag har sagt det till dem nån gång att så var det faktiskt för oss när vi spelade. Vi hade jäkligt kul och det vet jag att de här killarna också har.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!