Grossmann om vännernas missbruk: ”Är verkligheten”

Av: Linus Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Robin Lehner har hyllats för öppenheten om sina problem.

Nu menar Nicklas Grossmann att det finns ett mörkertal i liknande fall och att flera av hans NHL-vänner också hamnat i missbruk.

– Det är oroande att höra, men det är verkligheten, säger den NHL-meriterade Södertäljebacken.

Allt fler historier börjar komma fram.

I förra veckan trädde Robin Lehner fram, Buffalos svenske målvakt, och berättade om sitt missbruk som höll på att kosta honom livet.

Jag är en missbrukare som är diagnosticerad som bipolär och med ADHD samt med Posttraumatiskt stressyndrom. Jag har aldrig haft en nykter ishockeysäsong i hela min karriär”, skrev Lehner i en text på sajten The Athletic.

Psykisk ohälsa är ett växande problem inom världshockeyn och Nicklas Grossmann, med närmare 600 NHL-matcher på kontot, känner igen sig i historierna som berättats.

Finns ett mörkertal

– Det är oroande att höra, men det är verkligheten. Det är många som har det tufft men inte visar det. Därför var det starkt av Lehner, nu kan han få det stödet han behöver innan det var för sent, säger den 33-årige backen, nu i hockeyallsvenska Södertälje.

Han menar att det är många hockeystjärnor som bär på ett mörker inom sig själva och Grossmann har också sett sina NHL-vänner blivit drabbade.

– Man har självklart sett många case, killar som jag har spelat med vars karriärer har tagit slut för snabbt. Då har jag alldeles för ofta sett att det lett till missbruk och sådana saker. Det är det som är så tråkigt, de är kanonkillar som mår dåligt.

– Men det finns hjälp att få, det gäller bara att våga att sträcka ut en hand, fortsätter han.

”Man tillhör inget”

Vad beror missbruket på?

– Spelare lever i en högpresterande bransch, är kanske ansiktet utåt hos klubbar, men sedan kan det ta abrupt slut på grund av en skada. Då står man där med tomma händer och vet inte vad man ska göra. Man tillhör plötsligt inte något och går i stället in i en mörk period.

Hur kommer det bli för dig personligen den dagen hockeykarriären är över?

– Självklart kommer det att vara tufft. Det är ett stort kapitel i ens liv som tar slut. Men man måste ta hjälp av familj och vänner och ha en liten plan i bakhuvudet innan det tar slut.

– Men jag tror det snarare blir tufft när det abrupt tar slut på grund av en skada, till exempel. Jag hinner ställa in mig på det och då blir det kanske enklare.

Den NHL-meriterade Södertäljebacken Nicklas Grossman tycker det var starkt av Robin Lehner att berätta om sitt missbruk.
Foto: TT
Den NHL-meriterade Södertäljebacken Nicklas Grossman tycker det var starkt av Robin Lehner att berätta om sitt missbruk.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!