Ilskan mot moderklubben

Publicerad:
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

HOCKEY

Mora är i kris och nu har man även sparkat tränaren Jeff Jakobs.

Något som skapar vrede hos Mora-legendaren Mats Lusth.

– Det är för mycket okunnigt folk som sitter på våning två och tre på kansliet, säger han med en markering mot vd:n Peter Hermodsson.

Mats Lusth har hunnit bli 57 år och hänger fortfarande med som tränare på elitnivå, numera i allsvenska Karlskrona.

Och han följer med stort intresse vad som händer i Mora IK, klubben i hans hjärta.

Laget åkte ur SHL i våras, med Lusth som tränare, och nu i veckan valde man att byta ut huvudtränaren Jeff Jakobs. Det gör att Mora IK bytt tränare på löpande band under 10-talet. Det är bara kanadensaren Jeremy Colliton som gjort succé i båset.

”Drivs inte framåt”

Lusth väljer nu att ta bladet från munnen och riktar hård kritik mot ledningen för klubben.

– Min grundkritik är att ledningen har blivit större än föreningen, och så får det inte vara. Det är alltid klubbmärket som gäller och alla beslut ska tas för föreningens bästa. Jag tycker det är för mycket okunnigt folk i ledningen och Mora IK drivs inte framåt, säger Lusth.

Det är styrelsen som han riktar kritik mot. Och den operativa ledningen med Peter Hermodsson, klubbdirektör, och sportchefen Peter Iversen.

– Och Hermodsson är högst upp, han är vd eller vad nu titeln är. Ska man jobba för Mora IK så är det inte för att få en högre social status eller en titel. Man ska brinna för föreningen. Det är kanske dags att kika på hur ledningen jobbar, sopa rent och få in frisk luft.

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Hårda och tuffa ord.

Lusth har erfarenhet från båset i Mora IK. Han var tränare för laget som höll sig kvar i högsta serien 2018 och sedan var han ansvarig för Mora-gänget ända fram till degraderingen i april i våras. Han lider med Jakobs och förstår vad han går igenom.

– Jag fick inte den uppbackning som jag behövde och tror inte att han fått det heller. Jag fick flera löften om spelare, exempelvis, men det blev inget till slut. Och sommarträningen var inte bra. Då är det svårt att hålla kvar ett lag i SHL. Det måste bli mer proffsigt på våning två och tre.

”Svårt att se honom sitta kvar”

Vad tycker du att Mora IK ska göra nu?

– Ta in någon utifrån som städar upp. Jag har svårt att se hur Hermodsson kan sitta kvar. Sportchef Iversen gör säkert sitt bästa, men det är inte lätt att gå från att vara målvaktstränare till att bli sportchef. Jag hoppas att Mora reder upp det här.

Klubbdirektören ger sin syn på kritiken:

– Jag tänker inte kommentera den utförligt. Alla får rannsaka sig själva. Vi gör vårt bästa och det är olyckligt att vi återigen bytt tränare. Det är många olika omständigheter som gör att att det blivit så många gånger senaste åren, säger Peter Hermodsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!