Frölunda ett steg närmare ny drömarena

Hockeymästarna vill rädda Ullevi från rivning för att inte försena mångmiljardprojektet

Publicerad 2019-10-14

GÖTEBORG. Frölunda har en stark position i svensk ishockey, som kan bli ännu starkare.

Klubben är ett litet steg närmare en ny drömarena.

– Vi har ett stort behov och ser gärna att det projektet kommer först, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.

Följ ämnen
Frölunda HC

Klassiska hockeytemplet Scandinavium byggdes 1971 och lockar Sveriges största publik för hockey. Snittet tidigt in på den här säsongen är 10 453 åskådare per hemmamatch, överlägset flest i SHL.

Men arenan spelar på lånad tid.

Efter flera års diskussioner, först politisk oenighet och sedan utredande, verkar Göteborgs kommun på väg mot en tidsplan som inkluderar nybyggnationer av flera klassiska arenor som berör hela idrotts-Sverige.

I finansieringen kan även ingå en rivning av stora klassiska Ullevi.

Utredning presenteras

I lördags avslöjade Göteborgs-Posten att Göteborgs kommun under den kommande veckan presenterar utredningen som sett över hur ett stort område i centrala Göteborg, från Scandinavium till Ullevi, ska bebyggas och vilka intäkter exploateringen kan ge.

Intäkterna ska bland annat finansiera nya arenor med placering i det berörda området i centrala Göteborg och de ska ersätta Scandinavium, Lisebergshallen och Valhallabadet med tillhörande idrottshallar.

Kostnaden för de nya arenorna ligger preliminärt kring 4,5 miljarder kronor.

Enligt GP föreslår utredningen en tidsplan som innebär att det i etapp ett byggs tre nya arenor under perioden 2024-2027, bland annat en ny ishockey- och multiarena.

– Vi har inte sett utredningen än. Ger den många svar så är det jättebra, skapar utredningen fler frågetecken så är risken att allt drar ut på tiden, säger Frölunda HC:s ordförande Mats Grauers till Sportbladet.

Vad vill Frölunda?

– Det är inte bara en ny hockeyarena Göteborg behöver utan en multiarena som är omställbar från ishockey på eftermiddagen till konsert eller annan idrott senare på kvällen. Vi förstår att staden vill får grepp om helheten för området, men man får gärna lägga det med störst behov först i tidsplanen, säger Grauers.

– Det byggs en sådana arena till en rimlig budget i Tammerfors. Det finns en bra förebild i Los Angeles som vi har varit  och tittat på.

Vilka är era önskemål kring arenan?

– Vi har haft bra samtal med kommunen, men inte gått in på detaljer i utformningen. Publikkapaciteten borde ligga kring 12 000-15 000 åskådare där det viktigaste är att besökarna får en riktigt bra upplevelse än att man pressar in ytterligare platser. Vi vill kunna göra så mycket affärer som möjligt om vi hyr arenan vid våra arrangemang.

– I SHL är det elva arenor utanför Stockholm, Göteborg och Malmö där klubbarna har restauranger och hela utbudet och tjänar pengar på det. Det vill ju Frölunda också för att kunna säkra framtiden. 

Kan Frölunda Hockey vara intresserat av att sköta driften av en ny arena?

– Det är ett alternativ för oss om vi får det erbjudandet. Då får vi skaffa en organisation för det. Vi skulle svara ja på den frågan även när det gäller Scandinavium i dag – vi vet ju inte hur länge vi blir kvar där, säger Grauers.

Förslaget från privata byggkonsortiet "Plats för Göteborg" bildat av åtta bygg- och fastighetsbolag.

Vill rädda Ullevi

Flera olika byggkonsortium och kommunen själv har i olika omgångar under de senaste åren presenterat idéskisser på hur området ska bebyggas med bostäder, kommersiella fastigheter och det som kan bli Sveriges största inomhusarena.

I utredningen som presenteras i veckan föreslås tre olika alternativ – Small, Medium och Large – för finansieringen av jätteprojektet med bland annat de nya arenorna.

Small innebär att ”bara” 1 100 lägenheter byggs i det aktuella området och att två gymnasieskolor får vara kvar.  Vid Largealternativet byggs 6 100 lägenheter, gymnasieskolorna flyttas – och stora Ullevi rivs för att frigöra ytterligare utrymme i centrala Göteborg.

Skillnaderna i värdet i fastighetsbeståndet mellan alternativen är enormt: 38 miljarder kronor i det mindre förslaget och och 96 miljarder kronor i det större.

Då rider styrelseordföranden i Sveriges mest publikdragande hockeyklubb ut till den klassiska fotbollsarenans försvar:

– Rivs Ullevi så kommer intressenterna bli ännu fler. Då blir det många demokratiska beslut som ska fattas och desto längre bort tror jag vi hamnar tidsmässigt om jag rent egoistiskt ska se till det arenaprojekt som berör Frölunda, säger Grauers.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!