Kan bli den bästa någonsin – eller ingen alls

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

HOCKEY

Paradoxens år 2020. 

JVM-turnering i Edmonton kan bli den bästa som någonsin har spelats. 

Men det kan också bli den första JVM-turneringen som aldrig spelades.

Hur klokt det är att genomföra en internationell turnering för ungdomar i de övre tonåren under rådande situation kan man givetvis ha synpunkter på. Ur en lekmans perspektiv kan det framstå som ett onödigt risktagande, för att uttrycka det diplomatiskt. 

Jag överlåter dock det där till experterna. Sanningen är nog att det även i det här fallet är tv-pengar som styr. 

Behovet att bli underhållen har nog aldrig varit större – och spelas junior-VM har det förutsättningar att bli ett fyrverkeri vi sent ska glömma. Trots tomma läktare kan det här bli turneringen som till och med får det nordamerikanska U23-laget från World Cup att blekna. 

Under de 43 år som JVM genomförts är det sällan eller aldrig som alla de bästa spelarna har varit tillgängliga. Framför allt på senare år har ett tiotal (ibland ännu fler) av de största stjärnorna varit upptagna med NHL-spel. Nu vet ingen när NHL drar igång igen och ju längre det drar ut på tiden, desto större chans att de största stjärnorna finns med.

Kliniskt fri från överraskningar

Då talar en hel del för att New York Rangers ser en vinning i att Alexis Lafreniere och Kaapo Kakko deltar. Detsamma gäller New Jersey och Jack Hughes, även om Hughes uppges ha tackat nej. Tre spelare som ett normalt år inte ens varit i närheten av JVM-spel.  

Då får också Sverige använda sina tre ”NHL-backar” Philip Broberg, Victor Söderström och Tobias Björnfot. 

Om det nu blir någon turnering…

De kanadensiska juniorligorna har (med visst undantag av Quebec) legat helt nere under hösten. För någon vecka sedan samlades en stor kanadensisk trupp i Alberta för att inleda ett rekordlångt träningsläger. Det tog bara några dagar innan coronan hittade dit. Kanadensarna tvingades stänga ner allting och sätta samtliga spelare i två veckors karantän.

Tomas Montén presenterade i dag den ovanligt stora bruttotruppen (totalt 34 spelare) som på måndag samlas i Sundsvall för ett veckolångt läger i karantän. Den var snudd på kliniskt fri från överraskningar. I en så stor trupp är det svårt att hitta spelare som borde ha varit med – eller som inte borde ha varit med. Även om jag trodde att åtminstone någon av Oskar Kvist, Jesper Kandergård eller Elias Ekström skulle finnas med. Varje uttagen spelare ska under veckan som kommer testas negativt tre gånger innan de 25 spelare som klarat den sista gallringen får klartecken att sätta sig på det chartrade planet mot Edmonton. 

Som vanligt handlar kampen om guldet om fem nationer. Inte ens Nådens år 2020 kan ändra på det.

Kanada är Kanada. Troligtvis spetsat med Lafreniere, Quinton Byfield, Kirby Dach och Bowen Byram…

Ryssland kommer med det lag som städade av seniorlandslagen under Karjala Tournament. 

USA har som vanligt ett bra lag, även utan Jack Hughes. 

Finland och Sverige är utmanare.

Målvaktsparet håller världsklass

Juniorkronorna har en målvaktssida av absolut högsta JVM-klass. Vi får nog gå tillbaka till 2010 då Jacob Markström och Anders Nilsson bildade målvaktspar för att hitta något liknande. 

Hugo Alnefelt var en av turneringens bästa målvakter redan för ett år sedan och Jesper Wallstedts höst med Luleå har varit minst sagt imponerande. 

Backsidan är (minst) lika bra som vi har vant oss vid under stora delar av 2010-talet, med idel höga draftval. Broberg, Söderström och Björnfot har redan skrivit NHL-kontrakt och spelade JVM för ett år sedan. Albert Johansson har under hösten imponerat stort i Färjestad. Sveriges topp-4 på backsidan innehåller det mesta och står sig mer än väl i konkurrensen. Av de åta backar som jag tror får följa med till Edmonton räknar jag in tre förstarunor och fyra andrarundor.

Det är offensivt som frågetecknen finns, inte minst på centersidan. William Eklund har varit höstens succéspelare i SHL och jag har lyft fram alternativet att flytta in Eklund som center, till och med förstecenter. Med Alexander Holtz och kanske även Lucas Raymond på varsin kant. Det skulle skapa en superkedja på den här nivån. 

Ett annat alternativ är att sprida ut den offensiva ammunitionen och placera Raymond bredvid Karl Henriksson. 

Men det är en smal stig de här spelarna ska vandra innan de är där.

Ett positivt test under nästa vecka och JVM-drömmen är över. Det har aldrig känts mer angeläget att ta en dag i taget.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!