Publicerad 2021-11-10

HV71 vann ett tajt derby mot Troja.

HV71 pressades hårt av nykomlingen i Smålandsderbyt.

Men trots matchstraff kunde seriesuveränen besegra Troja/Ljungby med 5–3.

– En bedrövlig insats, men vi möter ett motståndarlag som gör det jättebra, säger HV-kaptenen Simon Önerud i C More.

Det var 36 år sedan Troja var på besök i Jönköping för att möta HV71.

Och på förhand kunde det väl bara sluta på ett sätt, eller?

Nej, Troja – nykomling och nästjumbo i tabellen – chockade överlägsna serieledaren och tog ledningen tidigt.

Men trots att gästerna stod upp bra visade HV71 sin skicklighet genom att vända på underläget och skaffa sig en 3–1-ledning innan Daniel Bertov kort innan första pausvilan drog på sig ett matchstraff efter en våldsam tackling.

Jättelägen i slutet

Då bjöds Troja in i Smålandsderbyt. Tidigt i mellanperioden, i spel fem mot fyra, kom reduceringen efter slarv i hemmalaget och sedan tog Troja över helt och hållet.

Det hängde ett kvitteringsmål i luften, men i stället kunde skyttekungen Tyler Vesel göra 4–2.

Det skulle dock bli jämnt in i det sista.

Efter Karl Olofssons reducering i tredje perioden pressade gästerna på hårt i slutet. En kvittering var inte långt borta, Troja skapade flera jättelägen i slutminuterna, men HV kunde till slut vinna med 5–3 efter sista målet i öppen kasse.

”Värda mer”

– Vi borde ha en poäng eller fler med oss. Vi spelar en bra och fantasifull hockey. Vi är värda mer. Tävlar på ett jävla bra sätt, men alltid surt att inte få några poäng, säger Trojatränaren Roger Forsberg i C More efter matchen.

HV är fortfarande obesegrat på hemmaplan, och tog sin totalt tolfte seger på de inledande 13 matcherna, men kaptenen Simon Önerud var inte nöjd.

– En bedrövlig insats. Vi kommer inte alls upp i nivå. Vi är inte tillräckligt bra, men vi möter samtidigt ett motståndarlag som gör det jättebra.

ÖVRIGA MATCHER

BIK Karlskoga hakade länge på HV71 och utmanade i toppen. Men nu har värmlänningarna en tung period. I kväll kom en ny förlust, 1–4 mot Kristianstad, och laget faller i tabellen.

Björklöven såg ut att gå mot seger mot Södertälje. Men gästerna chockade Umeålaget och kvitterade till 3–3 – med 14 (!) sekunder kvar.

Men bara 16 sekunder in i förlängningen kunde Gerry Fitzgerald ändå skjuta segern till ”Löven”.

Vita Hästen tog livsviktiga poäng i botten. Tabelljumbon hade 1–1 mot Mora länge men i straffläggningen kunde Christopher Fish skjuta det vinnande målet och ge Norrköpingslaget två poäng.

AIK klättrar upp på slutspelsplats i hockeyallsvenskan efter segern mot Almtuna. Ett tidigt underläge vändes i andra perioden och till slut kunde stockholmarna segla i väg till en komfortabel 5–2-seger på Hovet.