Hockey-VM för damer 2022 – allt om turneringen

Uppdaterad 2022-08-25 | Publicerad 2022-08-24

Drygt tre år efter debaclet i Finland gör Damkronorna comeback i A-VM.

Återkomsten kommer tack vare en friplats i stället för Ryssland som är avstängd från all internationell ishockey.

Här är det du behöver veta inför VM i Danmark.

Så spelas hockey-VM för damer 2022

VM spelas för första gången i Danmark, huvudorten Herning och Fredrikshamn, mellan den 25 augusti och 4 september.

Tio lag deltar och är uppdelade i två grupper utifrån världsranking. I grupp A (som avgörs i Herning) spelar de fem högst rankade lagen: Kanada, USA, Finland, Schweiz och Japan. Samtliga fem lag går vidare till kvartsfinal.

I grupp B (Fredrikshamn) spelar de lägst rankade lagen: Tjeckien, Tyskland, Sverige, Danmark, Ungern. De tre första lagen går till kvartsfinal, fyran har spelat färdigt och jumbon degraderas till B-VM.

Första VM-turneringen ett OS-år

Damerna har aldrig tidigare spelat VM ett OS-år, nu är det premiär efter ett beslut av Internationella ishockeyförbundet (IIHF). Så detta VM tillhör egentligen den förra säsongen, 2021–2022. Även 2026 års VM kommer att spelas i augusti, medan ”vanliga” år kommer VM att spelas som förut, i mars/april.

Köp dina prylar för att heja på Sverige i Sportbladet shop här!


Kanada och USA favoriter

Ingen nation förutom stormakterna Kanada och USA har lyckats vinna en VM-turnering, även om det var nära finländskt guld 2019 – men ett kontroversiellt bortdömt mål i förlängningen i finalen mot USA satte stopp för det.

Efter fem raka USA-guld fram till 2019 slog Kanada till och vann VM-guld förra året och av bara farten även OS-guldet i Peking i februari i år.

Sverige tillbaka

Damkronorna gör sin första VM-turnering sedan debaclet och degraderingen i Esbo 2019. Efter två raka inställda B-VM på grund av pandemin skulle svenskorna ha försökt ta steget upp i våras, men slapp den turneringen och fick en fribiljett till A-VM i stället. Detta som ersättare för Ryssland som stängdes av från all internationell ishockey som följd av invasionen av Ukraina.

Rysslands avstängning gäller även säsongen 2022–2023.

Sverige kvalade ju in till OS i Peking och gjorde comeback i finrummet redan i februari i år. Det blev en bergochdalbaneinsats där Damkronorna med nöd och näppe lyckades ta en kvartsfinalplats. Där blev det dock storstryk, 0–11, mot slutliga OS-segraren Kanada.

Svenska stjärnor petade

Flera av de äldre och rutinerade spelarna i Damkronorna har petats till den här turneringen av förbundskaptenen Ulf Lundberg. Stjärntrion, målvakten Sara Grahn, 33 år, backen Johanna Fällman, 32, och 31-åriga forwarden Emma Nordin, svensk fanbärare i OS, alla med över 200 landskamper, är tre av dem som lämnats utanför laget. Grahn missade ju också OS på grund av covid-19. Snittåldern i VM-truppen är 22 år.

Trots stjärnpetningarna är Lundbergs målsättning att Sverige ska vinna gruppen.

Då måste spelare som målvakten Emma Söderberg, som fick sitt genombrott i OS, backen Maja Nylén Persson samt forwardsessen Josefin Bouveng och Hanna Olsson lyckas.

Damkronorna har inte tagit VM-medalj sedan 2007.

Sveriges matcher i hockey-VM för damer

Gruppspel

  • Torsdag: 25/8: Danmark (19.30)
  • Lördag 27/8: Tyskland (15.30)
  • Måndag 29/8: Ungern (19.30)
  • Tisdag: 30/8 Tjeckien (15.30).

Därefter spelas kvartsfinalerna den 1/9, semifinaler den 3/9 och medaljmatcherna 4/9.

Även kvartsfinalförlorarna spelar vidare om platserna 5–8.

Hockey-VM för damer i TV

SVT sänder Damkronornas samtliga matcher samt semifinaler och medaljmatcher.

.

Följ ämnen i artikeln