Svenskduo skickas ner från NHL-laget

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Petter Granberg (t h).
Foto: David Zalubowski / TT / NTB Scanpix
Petter Granberg (t h).

Nashville Predators börjar gallra inför säsongen.

Nu kommer beskedet att backen Petter Granberg, 25, och målvakten Anders Lindbäck, 29, sätts upp på waivers.

Därmed väntar spel i AHL, om inget annat lag nappar.

Efter säsongen 2009/10 lämnade Anders Lindbäck svensk hockey för NHL men väl där har den förre landslagsmålvakten blivit något av en ”journeyman”.

Han har varit runt i Nashville, Tampa Bay, Dallas, Buffalo och Arizona innan han därefter vände hem till SHL och Rögle för att sedan ånyo testa lyckan i Nordamerika.

Nu tillhör han återigen Nashville.

Men frågan är hur mycket han får spela?

Sätts upp på waivers

På lördagskvällen kom beskedet att Lindbäck – samt backen Petter Granberg, som var med och tog VM-guld med Tre Kronor 2013 – sätts upp på waivers.

Därmed har samtliga andra NHL-klubbar 24 timmar på sig att roffa åt sig de svenska spelarna, annars hamnar de i Nashvilles farmarlag Milwaukee Admirals.

För Granbergs del ser NHL-spel relativt avlägset ut. Stjärnbacken Ryan Ellis är visserligen långtidsskadad men Nashville har ändå en av hela ligans bästa backuppsättning och svensken lär bara flyttas upp om nya skador uppstår.

Komplex situation

Lindbäck, däremot, kanske kan få någon match här och där. Nashville har just Pekka Rinne som förstemålvakt men bakom den 34-årige finländaren finns hans landsman, 22-årige Juuse Saros som på sikt lär ta över förstaspaden.

Många tror att Rinne kommer stå majoriteten av matcherna i år, men att Nashville kommer vilja ge Saros matchning. En lösning är då att låta Saros stå ett antal NHL-matcher, men också periodvis flytta ner honom till AHL och låta honom spela matcher där, medan Lindbäck i så fall skickas upp för att ”vakta båsdörren”.

Återstår att se hur situationen utvecklar sig...

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!