Mäktiga vändningen av Anaheim Ducks

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Anaheim Ducks stod för årets upphämtning i NHL under söndagskvällen.

Med hjälp av mål signerade bland andra Pontus Åberg, Rickard Rakell och Hampus Lindholm ”gjorde” de en Tre Kronor 2003 och vände 1-5-underläge till 6–5-vinst under loppet av en period – mot regerande mästarna.

– Jag har aldrig varit med om något liknande i NHL, säger Lindholm till Sportbladet.

Matchen i Capital One Arena var i princip avgjord efter en och en halv period.

Washington hade då ledningen med 5-1 – efter ännu ett mål av Nicklas Bäckström, bland annat – och defilerade mot åttonde raka segern.

Men då fick Anaheim för sig att de skulle göra som Tre Kronor mot Finland i VM 2003 – när Mats Sundin hyllade ”Pebben Axelsson” med sitt klassiska jubelvrål – och iscensatte den pågående NHL-säsongens hittills mest spektakulära vändning.

Pontus Åberg avgjorde

De hade reducerat till 5-3 när mittakten var över, kvitterade i mitten av tredje – och med drygt fem minuter kvar stänkte Pontus Åberg in avgörande 6-5 .

– Ja, det var otroligt skönt. Det kändes väldigt tungt i början, men sedan började vi verkligen sätta våra lägen. Fast allra bäst var det nästan att vi lyckades hålla tätt på slutet. Väldigt starkt, säger Hampus Lindholm när vi når honom efteråt.

– Om jag varit med om något liknande? Nej, inte i NHL. Att komma tillbaka från ett så stort underläge är verkligen inte vanligt. Och det känns som sagt väldigt bra.

Faktum är att det är första gången sedan 1999 ett bortalag kommer tillbaka från fyramålsunderläge och vinner under ordinarie matchtid. 

Och lagets svenskar bidrog till skrällen, milt uttryckt. Åbergs matchavgörande mål var hans andra för kvällen och även Rickard Rakell och just Hampus nätade– den senare vid kvitteringen. Alla tre hade också varsin assist.

– Ja, det var kul. Åberg är verkligen het. Han har gjort det riktigt bra sedan han kom hit, berömmer den 24-årige skåningen.

I motståndarlägret suckar man bara åt eländet – men hoppas samtidigt dra lärdom.

– Vi slutade spela och det går inte. Det här oss nog lite ödmjukare, säger målvakten Braden Holtby till Washington Post.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!