Publicerad 2018-02-20

Finland var illa ute mot värdlandet Sydkorea i åttondelsfinalen efter två raka reduceringar.

Men i den tredje perioden avgjorde de finska lejonen tillställningen.

Nu väntar Kanada i kvartsfinalen.

Kanada tog sig vidare till kvartsfinal efter att ha besegrat Sydkorea i den sista gruppspelsmatchen med 4–0, och blev i och med vinsten bästa grupptvåa.

I kvartsfinalen väntade antingen Finland eller Sydkorea, som gjorde upp om platsen i en åttondelsfinal under tisdagen.

Inte helt oväntat var det Finland som såg starkast ut inledningsvis, där de finska lejonen också tog ledningen. 1–0 kom fyra minuter in i första perioden genom Petri Kontiola i powerplay.

Supertalangen med tre assist

Kontiola skulle också komma att göra 2–0, på nytt i numerärt överläge, i början av andra perioden. 3–0 kom sen av bara farten när Miro Heiskanen fick nätkänning tre minuter senare, och Finland kändes då väldigt nära en kvartsfinalbiljett.

Supertalangen Eeli Tolvanen, 18, hade samtidigt stått för tre raka assist.

Sydkorea kom tillbaka – ”Lejonen” i chock

Men värdlandet hade inte gett upp. Inom loppet av två minuter reducerade Sydkorea två gånger om genom Brock Radunske och Jin Hui Ahn.

Sydkorea fortsatte därefter ligga på perioden ut, där de finska spelarna länge såg chockade ut över situationen.

Men när ett numerärt överläge väntar runt hörnet verkar det mesta lösa sig för finländarna. 7.20 in i tredje perioden gjorde Finland nämligen sitt tredje mål för dagen i powerplay genom Juuso Hietanen.

Hyllades efter slutsignalen

Till slut blev det en ganska behaglig väg fram till slutsignalen för Finland, där Sakari Manninen satte spiken i kistan fram till 5–2 i tom bur med sex sekunder kvar.

Efter matchen hyllades spelarna i Sydkorea inför en lyrisk hemmapublik.

Kanada möter Finland i kvartsfinal i morgon onsdag kl 13.10 svensk tid.