Publicerad:
Uppdaterad:

Sudden: ”Du blir väldigt utsatt i Toronto”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Legendariske svenske kaptenen Mats Sundin är på plats i Toronto.

Kanadensarna vill ha svar på hur Maple Leafs kris ska lösas.

– Det är mycket press att spela här, säger 48-åringen.

Mats Sundin var lagkapten i klassiska Toronto Maple Leafs i ett decennium, från och med säsongen 1997/1998 till och med säsongen 2007/2008.

Nu är han på plats i den tidigare hemstaden för den traditionella veteranmatchen under den årliga Hockey hall of fame-helgen i hockeymeckat.

Samtidigt som det så många gånger förr stormar kring Toronto Maple Leafs.

Laget har fem raka förluster (fyra under ordinarie tid), spelade 1–6 borta mot skadeskjutet Pittsburgh Penguins i lördags och har 13–23 i målskillnad på de här fem matcherna.

– Toronto har en annorlunda situation de de flesta andra NHL-lagen – det är extra mycket uppmärksamhet för klubbledningen, för spelarna. Alla lag går igenom kämpiga perioder varje säsong, men du blir väldigt utsatt på ett ställe som Toronto, säger Mats Sundin till nhl.com.

Mats Sundin.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT NYHETSBYRÅN
Mats Sundin.

”Tuffare i Toronto”

Provinserna Ontario och Quebec är kända för sina fanatiska hockeyfans till de stora stoltheterna Toronto Maple Leafs och Montreal Canadiens.

– Om du har karaktärsspelare, som Toronto har, hittar du en väg. Du går igenom tuffa perioder under en säsong, i alla lag, det spelar ingen roll var du är – men det är lite tuffare på ställen som Toronto och Montreal, det är jag säker på, säger Mats Sundin.

Toronto Maple Leafs är ute på en roadtrip under två veckor och ska totalt spela sex raka bortamatcher.

– Jag är säker på att de alla tycker att det är ganska trevligt att komma ut på vägen. Många gånger när du åker på en lång roadtrip är det faktiskt ett utmärkt sätt att få ihop laget tillsammans som grupp utanför isen och komma närmare varandra för att komma tillbaka på rätt spår, säger Mats Sundin.

Tror på unga laget

Toronto Maple Leafs har ett ungt och lovande lag med stjärnor som 22-årige amerikanske forwarden Auston Matthews, 22-årige kanadensiske forwarden Mitch Marner och 23-årige svenske forwarden William Nylander.

– För mig är Maple Leafs ett av de bästa unga lagen i National Hockey League, men du kommer att ha upp- och nedgångar under en säsong. Ibland är tålamodet mycket bättre på platser som Tampa eller Florida Panthers än när du spelar för Maple Leafs eller Canadiens, säger Mats Sundin.

Team Sundin mötte Team Lidström i veteranmatchen.

49-årige Nicklas Lidström förde sitt lag till seger med 12–11 på straffar, efter 8–8 vid full tid.

”Lidas” gjorde ett mål och satte en straff, ”Sudden” gjorde två mål och satte en straff.

Anders Hedberg, som bland annat var assisterande general manager i Toronto Maple Leafs under tre säsonger åren 1997–1999, var ett av lagens coacher.

Totalt gjorde Mats Sundin 13 säsonger i Toronto Maple Leafs – innan det var han fyra säsonger i Quebec Nordiques, och spelarkarriären avslutades med en säsong i Vancouver Canucks 2007/2008.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: