Svenskduon tippas gå tidigt i NHL-draften

Jämförs med Victor Hedman: ”Vi har många likheter”

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Broberg och Söderström.
Foto: Bildbyrån
Broberg och Söderström.

Philip Broberg och Victor Söderström har fått sina stora genombrott på seniornivå i vinter och rankas högst av svenskarna inför NHL-draften.

Förklaringen är enkel i teorin, men svårare i praktiken – att spela sitt eget spel.

– Det finns såklart tränare som säger att man ska vara försiktig. Men man ska tro på sig själv och göra det man är bra på, säger Philip Broberg.

Förra sommaren valdes hela 30 svenskar under midsommarhelgen i Dallas, nytt svenskt draftrekord.

I år står Vancouver som värd för eventet där amerikanen Jack Hughes väntas väljas som nummer ett av New Jersey Devils. Om inte den finska VM-sensationen Kaappo Kakko snuvar honom på den åtråvärda platsen det vill säga.

Fem av sex svenskar som valdes i första rundan i fjol var backar, och i år är det återigen backarna som väntas gå först. Och det handlar framförallt om två namn:

Brynäs Victor Söderström och den nyblivne Skellefteå AIK-spelaren Philip Broberg, som spelade i AIK förra säsongen.

Båda två är nyblivna världsmästare med U18-landslaget och Sportbladet tog pulsen på talangerna inför draften i samband med mästerskapet.

Gillar att jämföras med Hedman

På mindre än ett år har Philip Broberg gått från tillvaron i J20-laget till att slå igenom i hockeyallsvenskan, spela JVM, vinna U18-VM och dessutom ta plats i turneringens all-star team.

Han har ännu inte fyllt 18 år.

– Jag har såklart alltid velat vara så bra som möjligt. Sen är det klart att jag inte hade planerat att uppleva allt jag har gjort det här året, men klart man har sett det i ögonvrån, säger han.

Han jämförs ofta med Tampa Bays Lightnings svenske stjärnback Victor Hedman, tack vare sin storlek och fina skridskoåkning.

– Jag gillar att jämföra mitt spel med hans. Vi har många likheter, han är stor och bra skridskoåkare och jag tycker jag är bra på samma saker.

Har du alltid spelat back?

– Nej, jag var center tills jag var tolv tror jag.

Varför sadlade du om till back?

– Mer istid, flinar han och tillägger:

– Jag trivs jättebra som back i dag.

Trots sin unga ålder tar han för sig på isen, självförtroendet med pucken är något som utmärker honom.

– Det finns såklart tränare som säger att man ska vara försiktig. Men man ska tro på sig själv och göra det man är bra på, och det bästa möjliga för att laget ska vinna.

Spelade målvakt som ung

Victor Söderström trycker också på vikten av att spela sitt eget spel, även fast det kan vara lockande att spela för att minimera misstagen i början av seniorkarriären.

– Den största orsaken till att det har gått så bra är att jag har fortsatt spela mitt spel även fast jag lirar i a-laget. Det var en av grejerna jag tänkte på mest när jag kom upp. Annars kan det bli att man tappar det man är bra på, och jag är en lite mer offensivt lagd back, så det gäller att fortsätta våga för att utvecklas under vägens gång.

Precis som för Broberg var det inte självklart att Söderström skulle bli back från början.

– Jag har spelat forward och center till jag var tolv, sedan har jag testat på att vara målvakt någon säsong också, säger Söderström.

Du funderade inte på att fortsätta som målvakt?

– Nej jag tyckte det var roligare att göra mål än att släppa in så jag blev utespelare istället, skrattar han.

Vad är det bästa med att spela back?

– Det är väl att man får röra pucken mycket, slå många passningar upp till forwards. Man styr spelet på ett helt annat sätt, det är det jag gillar mest.

Vilka spelare har du sett upp till?

– Nicklas Lidström, såklart. Men även såna som Erik Karlsson och Drew Dougthy, det finns jättemånga att kolla på.

Rankinglistorna inför draften har duggat tätt under hela vintern. De två backtalangerna tippas av de allra flesta att gå i mitten av första rundan till helgen.

Hur mycket följer man med själv egentligen?

– Jag försöker att inte kolla så mycket. Det är lätt att man börjar grubbla då, men man har sett lite grann eftersom det dyker upp på sociala medier och så där, erkänner Söderström.

Många samtal med scouter under vintern?

– Ja, en hel del. Men det är bara kul att de hör av sig, det är en jättebra erfarenhet att prata med många lag.

Publicerad:

LÄS VIDARE