Leksandstalangen stängs av i fem matcher efter slaget mot domaren

Publicerad 2021-09-21

Leksands Tuva Kandell högg med klubban mot en assisterande domare i SDHL-mötet med HV71 i lördags.

Hon träffade domarens arm och anses av disciplinnämnden vara skyldig till physical abuse of officials.

Kandell straffas därför med fem matchers avstängning.

Leksands IF

Det var i andra perioden av mötet mellan HV71 och Leksand som den 17-åriga backtalangen Tuva Kandell ilsknade till på en linjedomare. Hon slog mot domaren med klubban – och genast dömdes matchstraff till spelaren.

Nu har även disciplinnämnden utrett situationen och kommit fram till att Leksandsspelaren gjort sig skyldig till physical abuse of officials.

I sitt beslut skriver nämnden att slaget, som träffade domarens arm, inte verkade utdelas med syfte att skada – men att straffet för att på något sätt fysiskt vidröra domare ska vara kännbart.

Tog säsongens första seger dagen därpå

Därför får backen, som efter matchen bad domaren om ursäkt, en avstängning i fem matcher. Hennes lagkamrat Tereza Vanisova fick även tre matchers avstängning efter crosschecking i slutet av tredje perioden.

Leksand inledde säsongen med tre förluster varav mötet med HV71 (som slutade 6–3 till hemmalaget) var en. Dalkullorna knep dock säsongens första seger mot Göteborg i söndagens match, där de vann med 2–0.