Chocken – St Louis tappade på slutet

På väg missa slutspel efter efter Chicagos upphämtning

Publicerad 2018-04-05

St Louis hade 3–1 efter halva matchen och låg ovanför slutspelsstrecket.

Men 3–1 blev 3–2 och 3–3 – och med 8,5 sekunder kvar chockades laget och fansen.

Då dunkade Duncan Keith in 3–4 för Chicago.

– VI spelade förfärligt. Det är oacceptabelt, säger Blues-målvakten Jake Allen.

Det såg ju så bra ut för St Louis Blues.

1–1 efter den första perioden förvandlades i inledningen av den andra till en 3–1-ledning. Stjärnorna Brayden Schenn och Vladimir Tarasenko gjorde varsitt mål och Missouri-laget var på väg mot de två nödvändiga poängen för att häva sig upp på en slutspelsplats.

Men efter slarv och slump slutade det i sorg.

Chicagos rookie Blake Hillman, 22, reducerade till 3–2 strax efter halva matchen – hans första NHL-mål.

– Det är surrealistiskt. Det är något man alltid drömt om när du var liten. Att göra det i min andra NHL-match är galet, sa Hillman efteråt.

Kostsam utvisning

Men inte nog med det.

Efter 8.30 av den tredje perioden kvitterade Alex DeBrincat (också rookie), men fortfarande hade St Louis en viktig poäng med sig och chans på ytterligare en i förlängningen eller straffläggningen.

Men med exakt två minuter kvar åkte Chris Butler – veteran som bara spelat tio NHL-matcher de tre senaste säsongerna – ut för en fasthållning.

Hemmalaget försvarade sig desperat i boxplay och såg ut att hålla undan. Men med blott 8,5 sekunder smällde Duncan Keith in 4–3 för Chicago fint assisterad av DeBrincat. Stjärnbacken, liksom hela Blackhawks, har har haft det tungt och detta var Keiths andra mål för säsongen.

Blues-spelarna på bänken sjönk ihop och de tidigare så högljudda hemmafansen i Scottrade Center förstummades.

– Vi försökte vinna matchen. Det var en större match för dom, men jag tycker vi gjorde ett bra jobb som matchade deras intensitet. För oss är det kul att spela i en match som denna... den gällde något så det var enklare att tända till, sa Duncan Keith.

St Louis målvakt Jake Allen var förstås bedrövad:

– Vi spelade förfärligt i den tredje från mig där längst bak och framåt. Det är oacceptabelt, framför allt på hemmaplan mot ett lag som egentligen inte har något att spela för förutom att slå oss.

Tre svenskar mot VM?

Jakten på den sista slutspelsplatsen i västra konferensen står nu mellan två lag:

Colorado 93 poäng (80 matcher)

–––––––––––––––––––––––––––

St Louis 92 poäng (80 matcher)

Rafflande nog möts just Colorado och St Louis i den sista omgången i Denver. Innan det möter St Louis återigen Chicago – denna gång borta – på fredag. Colorado har San Jose på bortaplan.

Om Blues missar slutspel kan Alexander Steen, Patrik Berglund och Oskar Sundqvist bli tillgängliga för VM-spel i Tre Kronor. Om Colorado hamnar utanför Stanley Cup öppnas samma möjlighet för Gabriel Landeskog, Carl Söderberg, Patrik Nemeth och Anton Lindholm.

St Louis förlust innebär också att spellediga Los Angeles blev klart för slutspel.

Även Anaheim ”clinchade” efter att ha vunnit hemma mot Minnesota med 3–1 i nattens tredje och sista match. Ondrej Kase och Andrew Cogliano (tom kasse) satte 2–1 och 3–1 under matchens sista fyra minuter.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se