Skellefteås galna vändning – nära final

Publicerad 2016-04-09

Skellefteå var på väg att hamna i ordentlig semifinal-brygga.

Men i underläge 1-3 med 13 minuter kvar så reste sig favoriten och vände matchen på nio minuter.

– Vi maler ner dem till slut, säger Hans Wallson i C More.

Skellefteå har spelat i varje SM-final sedan 2011. Men sju minuter in i tredje perioden av match fem var det nog många i Skellefteå Kraft Arena som tvekade ganska ordentligt på om den sviten skulle hålla.

För fjolårets övermän i SM-finalen, Växjö Lakers, stampade nämligen gasen i botten från start. Illka Heikkinen satte 1-0 med ett slagskott redan efter 1,14.

2-0 kom efter halva matchen när Calle Rosén tryckte in retur efter en inbrytning från Richard Gynge. Andrew Calof reducerade visserligen med ett skott som vikarierande målvakten Stefan Steen själv viftade in i mål bakom ryggen på sig själv men Alexander Johansson satte 3-1 som målmässig avslutning på mellanakten.

– Vi spelar fokuserat och vi vet vad vi ska göra, förklarade Calle Rosén ledningen.

Fyra mål i slutperioden

Men fokuset räckte inte till en viktigt bortaseger till slut. För på nio minuter vände finalveteranerna Skellefteå på matchen.

Sebastian Aho satte 2-3 köksvägen på Stefan Steen efter 7,25.

5,20 senare gjorde Martin Lundberg sitt första slutspelsmål när hans skott styrdes in av en Växjöskridsko.

Och med 16,24 på klockan utnyttjade Janne Pesonen ett powerplay-överläge och satte matchavgörande 4-3 via Växjöbacken Niclas Lundgren framför mål.

– Jag hade lite tur där, jag såg Jimmie nära mål och skickade in pucken för att hugga på returer men fick en turlig studs där, säger Pesonen om segermålet.

”Står och hoppas att det löser sig”

Matchen slutade 5-3 sedan Jimmie Ericsson avgjort i tom kasse och därmed är Skellefteå bara en seger från sin sjätte raka final.

– Vi maler ner dem till slut, vi har känt sedan match tre att vi har hur mycket kraft som helst. Det ska bli härligt att åka ner till Växjö nu, säger Hans Wallson.

I ett frustrerat Växjö drog Illka Heikinnen på sig ett matchstraff för slashing i slutminuten.

Sam Hallam förklarar kollapsen så här:

– Vi tappar höjd med våra forwards, vi är nöjda och väntar in dem och står still. Ett klassiskt ”stå på hälarna och hoppas att det löser sig”.

Kritik mot Steen

Både C Mores expert Sanny Lindström och Sportbladets krönikör Hans Abrahamsson menar att skadan på Cristopher Nihlstorp kan ha kostat Växjö segern i dag då Stefan Steen agerade något tveksamt på ett par av målen.

Sam Hallam var dock nöjd med Steen:

– Fantastiskt bra. Att det står vad det står efter två perioder är mycket Stefans förtjänst, säger han i C More.