Philip Broberg vald som åtta i NHL-draften av Edmonton Oilers

Fick fin hälsning från idolen Hedman: ”Fantastiskt”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

PALM DESERT. I natt upplevde Philip Broberg den hittills största höjdpunkten i sitt 17-åriga liv.

Inte nog med att han valdes redan som åtta i NHL-draften, av Edmonton Oilers – han fick en hälsning av idolen Victor Hedman också.

– Fantastiskt roligt. Det här är överhuvdtaget en dröm, säger den blågule backbjässen efter en förstarundan under vilken även Victor Söderström, Tobias Björnfot och Simon Holmström blev paxades.

Det såg länge tveksamt ut om Sverige skulle få någon spelare alls plockad bland de tio första i nattens NHL-draft i Vancouver, men jodå:

När Edmonton Oilers som åttonde lag fick välja klev nye general managern Ken Holland upp på scenen och valde Philip Broberg.

”Det känns helt otroligt”

Så den 17-årige backen från Örebro som senaste åren spelat med AIK och från och med nästa säsong tillhör Skellefteå kommer i framtiden vara lagkamrat med bland andra Adam Larsson och Oscar Klefbom.

– Det känns helt otroligt att bli draftad av ett lag med sådan historia. Jag är så lycklig, säger han till klubbens hemsida.

Philip Broberg med Wayne Gretzky och Oilers GM Ken Holland
Foto: Jonathan Hayward / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Philip Broberg med Wayne Gretzky och Oilers GM Ken Holland

– Hela den här upplevelsen är enorm, jag har drömt om detta sedan jag var liten.

Bäst av allt:

Philip fick, genom kanadensiska kanalen Sportsnet, en exklusiv hälsning av Victor Hedman – en spelare han ofta jämförs med och säger sig ha inspirerats djupt av.

”Hej Philip, välkommen till NHL. Stort grattis och lycka till. Förresten, du skulle ha kommit fram och hälsat när du såg mig för några år sedan. Jag hade sagt hej”, sa Tampa-stjärnan, det senare apropå det faktum att unge Broberg tidigare berättat att han alltid ångrat att han inte vågade morsa när han mötte Hedman för något år sedan.

– Ha ha, det där var ju helt fantastiskt roligt, konstaterar den nye Edmonton-backen, som lär får gott om chanser att hälsa på favoriten i framtiden.

Känns enastående

Bara en stund senare i draften slog Arizona Coyotes – som hade trejdat till sig val nummer elva av Philadelphia – till och plockade Brynäs-backen Victor Söderström också.

– Jag vet att Coyotes är ett väldigt talangfullt lag och att de har två svenska backar sedan tidigare, i Oliver Ekman-Larsson och Niklas Hjalmarsson. Det känns enastående att få bli del av den organisationen. Jag är bara så lycklig, säger han till hemsidan.

1 av 3 | Foto: JONATHAN HAYWARD / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Lite senare, som nummer 22, blev ytterligare en blågul back, Tobias Björnfot, vald av LA Kings – och direkt efter tog New York Islanders lite skrällartat Simon Holmström.

– En otrolig känsla, säger Holmström innan han får ett telefonsamtal från Islanders-kaptenen Anders Lee.

Under lördagen fortsätter draften med de återstående sex rundorna och då lär ytterligare en skrälldus svenskar får höra sina namn i Rogers Arena.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!