”Dick Axelsson gömde sig i en tvättkorg”

Vännerna i Färjestad berättar om slutspelets profil

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Rickard Wallin och Erik Granqvist kritiserar Dick Axelsson för att vägrat uttala sig till media under SM-slutspelet.

De båda känner honom väl från deras två gemensamma SM-guld i Färjestad.

– Dick gömde sig en gång i en tvättkorg för att slippa ett fyspass, säger Granqvist.

Dick Axelsson har varit hela SM-slutspelets mest omskrivna spelare.

Den 32-årige Djurgårdsforwarden har både hyllats och kritiserats om vartannat.

Vid upprepade tillfällen har han vägrat uttala sig till media, som bland annat efter den första SM-finalen i Scandinavium i söndags då han både gjorde mål och drog på sig en kostsam utvisning.

– De grejerna vill jag inte att han ska komma undan, då säger man; ”tio minuter” och slår på klockan och ”ut och prata med media och svara kort på frågorna”. Vi lät honom inte komma undan i Färjestad, då fick han gå ut i tio minuter och sedan in och duscha och göra det han vill, säger Erik Granqvist i Viasat Hockey Podcast.

Rickard Wallin, Erik Granqvist och Dick Axelsson var tillsammans i Färjestad vid bland annat SM-gulden 2009 och 2011.

Wallin och Axelsson som spelare, Granqvist som assisterande coach och målvaktstränare.

Numera är Wallin och Granqvist framträdande ishockeyexperter i Viasats sändningar.

”Fick leta och leta”

För att förklara hur Dick Axelsson är som person och spelare drar Erik Granqvist en story från 2011.

– Vi skulle köra ett fyspass, jag tror faktiskt att det var inför slutspelet som vi körde gemensam fys. Helt plötsligt var Dick Axelsson försvunnen och vi var tvungna att börja leta – han älskar ju att träna på isen och stå och dribbla och så, men gymmet var inte hans favoritplats.

– Så vi fick leta och leta. Till slut så var det en liten box där det fanns uppvärmningskläder och så, när vi öppnade den boxen så låg han där i fosterställning nere i den där lilla lådan och gömde sig från att vara med på fysen.

Dick Axelsson.
Foto: Bildbyrån
Dick Axelsson.

Rickard Wallin fyller i den historien, men är delvis av en annan åsikt också.

– Grejen med det, liksom allt, är ju att han måste bara synas – han får ju syre av att man bara tittar på honom och pratar om honom oavsett om det är positivt eller negativt. Lite som ett barn, utan att mena något illa – säger man åt honom att gå höger så måste han gå vänster ibland för att någon ska se honom, kan han inte få ut det positiva så gör han det negativa på något sätt.

– Jag kommer ihåg den situationen så väl – det var ju en ganska skön mönsterbrytare i allt det seriösa, samtidigt som man var lite förbannad på honom. Han fick nog allt komma undan med lite sådana grejer att vi inte skickade ut honom till media i rätt läge, han är en sådan kille som man inte ska behandla som alla andra.

”Helt magiskt”

Både Wallin och Granqvist hyllar också Dick Axelssons goda hjärta som människa och framförallt spetsegenskaper som spelare.

– Det är ju en sådan kille man måste ha råd att ha i ett lag för att kunna avgöra matcherna. Om de inte hade haft Dick Axelsson i Djurgården så hade de inte varit i SM-final nu, säger Rickard Wallin.

Foto: TT
Granqvist och Axelsson.

– Det han kan göra med en puck när han är i form är helt magiskt. Som han behandlar pucken med självförtroende när han är i form är så härligt att se, helt klart en av de stora kryddorna i årets SM-slutspel igen.

SM-finalen mellan Frölunda och Djurgården står 1–1 i matcher i bäst av sju.

På torsdagskvällen möts de i Scandinavium i match tre.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!