Attackerar förbundet: Tomma ord

Av: Hans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

En månad kvar till omröstningen om nytt seriesystem – då finns det en tydlig spricka i hockeyfamiljen.

Hockeyallsvenskan och Hockeyettan uppmanar nu distriktsförbunden att rösta nej till det liggande förslaget om ny seriestruktur.

– Vår gemensamma uppfattning är att SIF och SHL tillsammans bestämmer vad som är bäst för svensk ishockey utan att lyssna på och ta hänsyn till distrikt samt klubbarna i HockeyAllsvenskan och Hockeyettan, skriver man i ett öppet brev.

En följetong under den precis avslutade klubblagssäsongen har varit den serieutredning som Ishockeyförbundets ensamutredare, Ola Lundberg, genomfört senaste året.

En slutprodukt, och ett förslag, presenterades i slutet av november 2018 och nu ska Svenska Ishockeyförbundet (Sif) anta motionen på sitt årsmöte 15 juni där samtliga hockeydistrikt i Sverige medverkar.

Foto: Bildbyrån

SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan har fått inkomma med remiss-svar i ämnet och framförallt Hockeyallsvenskan och Hockeyettan har haft synpunkter.

Nu ligger Olas förslag till grund för motionen, med en del ändringar. Bland annat har Ishockeyförbundet tagit bort den delen som handlar om att gå ned till tre serier med tolv lag och totalt 36 lag i hockeyettan. Motionen blir dock inte officiell förrän två veckor innan årsmötet, enligt förbundets Mikael Haglund, som av Sif fått uppdraget att sammanställa remissvaren.

Glasklar uppmaning att rösta nej

Nu är det lite mer än en månad kvar till årsmötet och i dag skickas ett öppet brev ut från elva klubbar i Hockeyallsvenskan samt 46 klubbar i Hockeyettan.

Uppmaningen är glasklar till distrikten:

”Rösta nej till motionen om serie- och kvalförändring på förbundsmötet”.

Det märks tydligt i brevet att det pyr i svensk hockey och att det finns stort missnöje med hur processen fram till idag har skötts av Ishockeyförbundet.

”SIF:s ledning talar med tomma ord om den demokratiska processen och att ishockeyrörelsen ska arbeta tillsammans för att vara starka men i denna fråga har man gett prov på att det bara är tomma ord.”

”SIF styrelse vägrar dela information, vägrar lyssna på inblandade parter och till sist försöker de ta den demokratiska makten från distrikten och istället centralisera den hos SIF och SHL.”

Nu hoppas klubbarna som undertecknat brevet att årsmötet säger nej till förslaget. Och att det blir en ny analys av vad som är bäst för svensk ishockey.

”Vår gemensamma uppfattning är att SIF och SHL tillsammans bestämmer vad som är bäst för svensk ishockey utan att lyssna på och ta hänsyn till distrikt samt klubbarna i HockeyAllsvenskan och Hockeyettan.”

Brevet i sin helhet

1 av 3
Publicerad:

LÄS VIDARE