Publicerad:
Uppdaterad:

Beslutet om Shinnimin: anmäls inte

Oskarshamn bekräftar i dag: ”Oskar Nilsson har fått en kraftig hjärnskakning”

Av: Hans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Brendan Shinnimin anmäls inte till disciplinnämnden för tacklingen mot Oskar Nilsson.

Ett beslut som får Oskarshamn att rasa:

– Bara tomt snack hela tiden. Pinsamt. De avstängningar som varit hittills går inte att jämföra med det här, säger tränaren Håkan Åhlund.

Under fredagseftermiddagen bekräftade också klubben att Nilsson ådragit sig en kraftig hjärnskakning.

Det var riktigt otäcka scener som hamnade i fokus under gårdagens SHL-omgång. En bit in i andra perioden i Smålandsderbyt mellan Växjö och Oskarshamns, upplevde publiken i Vida Arena några riktigta skräckminuter.

Detta sedan hemmaspelaren Brendan Shinnimin med stor kraft tacklat in Oskar Nilsson i sargen. 

Oskarshamnsbacken blev liggande orörlig på isen i runt tio minuter innan han med hjälp av tre spelare tog sig av isen. 

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Sportbladet kunde berätta att Nilsson ådragit sig svåra skador, bland annat en kraftig hjärnskakning, flera revbensbrott, en punkterad lunga och en mindre blödning på hjärnan.

Granskats av situationsrummet

Shinnimin fick ett så kallat game misconduct, den mildare graden av matchstraff, vilket inte innebär automatisk avstängning och en anmälan till disciplinnämnden. 

Sportbladet kan nu berätta att det är straff som står kvar även efter att situationsrummet och referensgruppen har tittat på händelsen.

Beslutet att det inte blir någon anmälan i efterhand till disciplinnämnden bekräftas av Christer Lärking:

– Japp, det är korrekt, säger Lärking, chef för situationsrummet.

Domarbasen Tomas Thorsbrink utvecklar:

– Det är totalt nio personer som har varit med i beslutet och en samlade bedömningen är att det inte ska bli någon anmälan. Vi har gått igenom situationen ytterst noggrant och kommit fram till att det är en rad olyckliga parametrar som ligger bakom.

När beslutet fattas tas stor hänsyn till referensgruppens synpunkter. Den består av två före detta elitspelare som valt att vara anonyma.

– När regelboken inte är svart eller vit tar vi stor hänsyn till hur de här gamla spelarna tycker, de vet hur det är att vara där ute på isen. De väger in allt annat förutom reglerna och är ovärderliga för oss, säger Throsbrink.

”Det är bara tomt snack”

Men beslutet upprör Oskarshamnslägret:

– Det är bara tomt snack hela tiden. De avstängningar som varit hittills går inte att jämföra med det här, säger tränaren Håkan Åhlund, som varit i kontakt med domarbasen Tomas Thorsbrink.

Han fortsätter:

– Vi hade en kille (Simon Despres) som skallade en motståndare och det var jättefult och där hade de chans att markera, men det gjorde de inte. De skickar signaler att allt bara är tomt snack. Pinsamt. Vi behöver inte ha möten eller warroom. Om Holtz i Djurgården eller Emil Pettersson som hade tacklats hade det blivit kaos. Det här gör att det inte går inte ta säkerhetssystemet på allvar. Han kommer snett bakifrån och puttar in Oskar i sargen.

Samtidigt berättar Åhlund att Oskar Nilsson är kvar på sjukhuset:

– Det är inte bra. Han har hål i lungan på två ställen hörde jag. Det är hemskt.

Bekräftar kraftig hjärnskakning

Under fredagseftermiddagen gick IKO ut med ett pressmeddelande på klubbens hemsida, där de berättar att sportchefen Daniel Stolt besökt Nilsson på akutmottagningen och att Oskar Nilsson var vid medvetande och vid gott mod.

– Oskar Nilsson har ådragit sig en kraftig hjärnskakning och kommer att stanna kvar veckan ut för observation, säger Daniel Stolt.

Klubben skriver också att Nilsson vill tacka för fina hälsningar och omtanke.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: