Hörnqvist bakom Pittsburghs vändning

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NASHVILLE. Knappt fem minuter….

Mer än så behövde inte gyllene Pittsburgh-trion Sidney Crosby, Jake Guentzel och Patric Hörnqvist för att vända 0-2-underläge till 3-2-ledning – och fixa seger i första Stanley Cup-duellen mot eviga rivalen Washington Capitals.

– Där gick det fort, vi tog vara på det vi fick och det är väl en av våra styrkor. Skönt hur som helst, vi fick den start på serien vi ville ha, säger målskytten Hörnqvist till Sportbladet.

Den såg  ett tag ut som att Washington kanske ändå skulle få avsluta åtminstone första kapitlet i triumf när årets upplaga av den eviga sagan om deras vedermödor mot pingvinerna från Pittsburgh i natt sjösattes i Capital One Arena.

Inte för att de precis dominerade mästarna, det var tvärtom en förtjusande jämn och öppen tillställning där anfallen verkligen avlöste varandra, men hemmalaget satte puckarna vid exakt rätt tillfällen.

Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Redan efter 17 sekunder kom Evgeni Kuznetsov flygande över isen och stänkte in 1-0. Sedan blev det inga fler mål på två perioder, främst för att målvakterna Matt Murray och Braden Holtby briljerade – men bra 28 sekunder in i slutakten ökade Alex Ovetjkin på till 2-0.

– Då var det lite frustrerande. Att släppa in mål i första bytet känns aldrig bra, vilken period det än är, säger Patric Hörnqvist när vi når honom efteråt.

– Men vi svarade dessbättre snabbt och sedan blev det ju bra…

”Hade lite tur”

Ja, ”Bengan” styrde själv, med utsökt precision, in reduceringen efter 2.59 och bara några minuter senare spelade han fram till Sidney Crosbys kvittering. Därefter hann det bara gå ytterligare två minuter - och så smällde Jake Guentzel, tredje länken i den nykomponerade förstakedjan, in den 3-2-kasse som blev matchavgörande.

– Jag hade lite tur på min styrning. Visst, jag försökte få träff på pucken och fick det, men att den skulle gå in på det sättet i bortre hörnet hade jag väl inte räknat med, fortsätter Hörnqvist.

– Men vi hade en lyckad sekvens där, det gick fort och vi tog vara på det vi fick.

”Blir en sevärd serie”

Det är så det brukar gå till när mästarna är i farten. De behöver inte så mycket för att döda sina matcher.

– Ja, nej, jag vet inte…kanske är det så. Vi har ju varit med om så mycket och ingen fick panik över något som hände ikväll. Vi tyckte att vi spelade bra och då vet vi med oss att det ofta lossnar om vi bara fortsätter på samma sätt, förklarar ”Bengan”.

För Capitals, alltför vana vid att tappa ledningar, har det med den inledande förlusten i serien blivit sent snabbt, som man brukar säga i Nordamerika. De är i princip piskade att vinna nästa hemmamatch, en matiné på söndag. För att komma till Pittsburgh med 0-2 i baken är något annat än att komma till Columbus i samma slags underläge...

– Vi fick den start vi ville ha, men det är väldigt långt kvar. Det är två bra lag som möts, jag tror det blir en väldigt rolig och sevärd serie, säger Patric Hörnqvist.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!