”Du vill visa att de gjorde fel”

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Hemliga taktiklappen som gav Malmö seger – och Himelfarb hämnd

1 av 3
Tack för senast. Eric Himelfarb har fått sparken från Leksand två gånger – i går ledde han Malmö till seger i Dalarna.

LEKSAND. Han har sparkats två gånger från Leksand under den här säsongen.

Nu kan Eric Himelfarb, 32, skjuta bort sin förra klubb från SHL.

– Men jag vill inte säga för mycket om det som hände, kanske när säsongen är över, säger Malmöforwarden.

Malmös taktik var lika enkel som uttalad – och pressen på Leksands ”pissveka” backar gav utdelning. Här är det Björn Svensson som petar in reduceringspucken till 2–1.
Malmös taktik var lika enkel som uttalad – och pressen på Leksands ”pissveka” backar gav utdelning. Här är det Björn Svensson som petar in reduceringspucken till 2–1.

Malmö vann lite överraskande det första mötet i direktkvalet. Skåningarnas matchplan handlade till stor del om att sätta hård press på Leksands backar. Något Malmötränarna Mats Lusth och Björn Hellkvist hade förtydligat med en lapp i omklädnings­rummet:

”Pissveka backar. Ängs­liga och oroliga. Hatar att bli tacklade” löd det krassa budskapet till Malmö­spelarna.

– Ja, jag känner till det där, men det är nog samma taktik mot alla lag, att forchecka dem och sätta press. Jag menar vilka backar vill bli pressade och få dåligt med tid? säger Himelfarb.

”Vinnande koncept”

Leksands målvakt Oscar Alsenfelt medgav att Malmö fått full utdelning för sin matchplan:

– Ja, det var ett vinnande koncept för dem. Inte så att vi inte visste hur de skulle komma. Vi visste exakt hur de skulle spela och de gjorde exakt så som vi hade gått igenom. Ändå löser vi det kanske inte så bra som vi borde.

Den som ställde till störst problem för Leksandsbackarna var deras tidigare lagkamrat Eric Himelfarb.

Situationen är smått absurd. Himelfarb värvades till Leksand i somras, men redan i oktober sparkades han. Tio dagar senare ändrade sig Leksand och ville ha kvar kanadensaren några matcher till. Därefter var han återigen icke önskvärd – men ännu en gång valde Leksand att ändra sig.

Revansch direkt

Men i januari kom den definitiva brytningen och Himelfarb hamnade i Malmö. När lagen till direktkvalet till SHL fastställdes stod det klart att den högerfattade forwarden skulle ställas mot den klubb han flera gånger tvingats bort från.

Redan i den första matchen kom revanschen. Malmö vann med 4–3 och Himelfarb var direkt delaktig i de tre första målen och gjorde själv två av dem.

”Skönt att spela bra”

– Klart det är skönt att komma tillbaka hit och spela bra. Varje gång du tvingas bort från ett lag vill du komma tillbaka och visa att de gjorde fel. Men jag vill inte säga för mycket om det som hände, kanske när säsongen är över, säger Himelfarb.

– Killarna i laget var väldigt bra. Jag har fortfarande bra kontakt med flera av dem, fast kanske inte just under de här veckorna… Även fansen var fantastiska, Det var egentligen bara en eller två personer i Leksand som inte var schyssta mot mig.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!