”Jag vet sanningen – det är inte omöjligt”

Av: Hans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Vände 0–3-underläge för ett år sedan – nu vill Ericsson se en ny mirakelvändning

GÖTEBORG. Skellefteå ligger under med 1–3 i matcher.

Jimmie Ericsson vet hur det är att vända ett 0–3-underläge i en final:

– Till alla som säger att det är omöjligt kan jag säga att det inte stämmer, för jag vet sanningen, säger Skellefteås lagkapten.

Inget lag i den svenska slutspelshistorien har vänt ett 1–3-underläge i en SM-final. Nu måste Skellefteå skriva historia om de ska bli ett nytt SM-guld. Frölunda vann även den fjärde matchen i Scandinavium och har nu 3–1 i matcher.

Förra säsongen spelade Jimmie Ericsson i KHL-laget SKA St Petersburg. I konferensfinalen mot CSKA Moskva var laget mer eller mindre uträknat. Underläge med 0–3 i matcher, men St Petersburg svarade för en smått osannolik vändning med fyra raka segrar.

St Petersburg blev sedan mästare efter 4-1 i matcher i den slutgiltiga finalen mot Ak Bars Kazan.

– Jämfört med hur det såg ut då mot CSKA är det helt okej nu. Det handlar om att vinna fyra matcher i en serie och Frölunda har hittills vunnit tre, och vi har vunnit en, säger Jimmie Ericsson.

Frölunda har gjort saker bättre

Betyder det något nu att du har varit med om en sån vändning?

– Jag kan i alla fall svara att det inte är omöjligt när journalister säger att det är omöjligt. För jag vet sanningen.

Finns det något från då du kan förmedla till laget?

– Snacket då för ett år sedan var egentligen inte mer än att vi måste vinna nästa match. Och vi ska bara vinna på söndag. I de två senaste matcherna har Frölunda gjort saker lite bättre än oss, därför har de också vunnit.

Skellefteå måste inte bara vända ett 1–3-underläge. De måste också bryta den mörka sviten med hemmaförluster i SM-finaler. Totalt är den nu uppe i fem raka matcher utan seger i Skellefteå Kraft Arena.

”De får se vad som väntar…”

– Vi kollar inte på negativa saker som hände förra året, det är inte sånt vi plockar fram. Ska jag titta på förra året plockar jag i så fall fram positiva bilder. Då är vändningen med St Petersburg en sån sak, säger Ericsson.

Vad behöver ni ändra jämfört med de tidigare hemmamatcherna?

– Vårt back- och målvaktsspel i den här matchen är fenomenalt. Det ska vi ta med oss. Sedan handlar det om att göra fler mål framåt. Vi skapar så pass många chanser att vi ska kunna hänga fler mål än vad vi gör i den här matchen.

Många säger att just den fjärde segern är den svåraste.

– Ja, läser de (Frölunda) tidningarna går snacket att det bara är att slå in den där matchbollen. Ja, de får se vad som väntar…

Vad hoppas du av publiken?

– Jag vet att de kommer vara hysteriska. Om vi är hysteriska, säger Ericsson.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!