Finland utslaget – Kanada och USA i final

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Kanada och USA seglar vidare till finalen i junior-VM i ishockey.

Lönnlöven utklassade Ryssland med 5–0 i den första av nattens semifinaler och den en andra blev en rysare – där USA till slut besegrade Finland med 4–3.

– En enorm besvikelse, säger finländska förbundskaptenen Antti Pennanen till Yle.

Finland var i semifinalen nära att lyckas med en liknande vändning som mot Sverige i kvartsfinalen. Juniorlejonen kvitterade till 3–3 med drygt tre minuter kvar – men den här gången blev det inget segermål i slutsekunderna, som mot Sverige.

”Vi var bättre men vi förlorade”

I stället tog sig USA tillbaka och Arthur Kaliyev satte det avgörande 4–3-målet med drygt en minut kvar.

– Jag är stolt över laget, de gav allt de hade. Det är en supertuff prestation att komma ikapp som vi gjorde, säger en besviken finländsk förbundskapten, Antti Pennanen, till Yle.

USA straffade Finland hårt för ett par misstag, men sett till hela matchen tycker Pennanen att juniorlejonen stod för en stabil prestation.

– Jag skulle nästan vilja säga att vi var bättre, men vi förlorade så det spelar ingen roll. Visst är det en enorm besvikelse, säger han till Yle.

Det blir därmed en nordamerikansk final i årets junior-VM i Edmonton.

”Det var menat att vara så”

Hemmanationen Kanada bjöd på ännu en uppvisning mot Ryssland i sin semifinal. De regerande mästarna fortsätter att imponera och krossade förra årets finalmotståndare Ryssland med 5–0, efter att ha skapat en tremålsledning redan i första perioden.

Förra året ledde Ryssland mot Kanada med 3–1 i finalen, innan Kanada vände och till slut vann med 4–3. Men någon liknande vändning uteblev i nattens match.

Istället fick ett stukat Ryssland mest vänta på att den tredje perioden skulle ta slut – och i slutminuterna kunde Kanadas Dylan Cozens sätta 5–0-målet i öppen kasse.

Segern kändes speciellt viktigt för Kanadamålvakten Devon Levi, som hade förlusten mot Ryssland i junior-VM 2019 färskt i minnet.

– Det var en tuff dag, som inte lämnat mitt medvetande sedan dess. Att få en revansch mot dem var lite tur, men jag känner att det var menat att vara så, säger han till TSN.

Finalen, liksom bronsmatchen, spelas natten till onsdag, svensk tid.

Foto: ANDY DEVLIN / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!