Islanders vann måstematchen – håller serien vid liv

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

NEW YORK. Victor Hedman stänkte in ytterligare en puck i natt – och har därmed bara fyra legendarer framför sig på listan över de backar i hela NHL-historien som gjort mest mål i ett slutspel 

Men Stanley Cup-final är det fortfarande inte klart att den svenske stjärnan får spela, för New York Islanders vann den femte ronden i Edmonton – efter ett långt övertidsdrama.

– Tufft, men det viktiga är hur man svarar på såna här smällar och jag är inte orolig över reaktionen i den här gruppen, säger den svenske backbjässen efter 1-2-förlusten. 

Paul Coffey, Brian Leetch, Bobby Orr och Brad Park.

Det är bara de fyra ikonerna som lyckats pricka in fler än åtta mål under ett och samma Stanley Cup-slutspel under det gångna seklet.

Men nu får de finna sig i att ångermanländske bjässen Victor Hedman flåsar dem i nacken.

Exakt fyra minuter in i den femte duellen mellan Tampa och New York Islanders i Edmonton i natt kom han ångande genom motståndarzonen helt omarkerad, såg en retur singla rakt ut i slottet och dammade in pucken så det sjöng om det bakom Semyon Varlamov.

Därmed var hans åttonde fullträff i årets playoff förd till handlingarna – och det utan att han stod för en enda under den kvalificeringsrunda som skulle kunna ses som ”fusk” i sammanhanget.

Remarkabelt.

Med det målet kvitterade han också den 1-0-ledning Islanders hade skaffat sig i första perioden.
Sedan dröjde det dock länge och väl innan det blev några fler mål. Inga gjordes under återstoden av mittperioden, inte heller i tredje – och inte i första förlängningsperioden.

Foto: JASON FRANSON / TT NYHETSBYRÅN

”Är inte orolig”

Först 12.30 in i andra övertidsakten avgjordes matchen. Efter att Kevin Shattenkirk fumlat med pucken på offensiv blålinje kom Anders Lee och Jordan Eberle loss i en två-mot-en-kontring – och den senare kunde på perfekt macka damma in 2-1.

– Tufft, men det viktiga är hur man svarar på såna här smällar och jag är inte orolig över reaktionen i den här gruppen, säger Hedman på presskonferensen efter matchen.

– Vi spelade bra redan ikväll och hade gott om chanser att avgöra, men vi borde antagligen ha skjutit lite mer.

Tampa får ny chans att avgöra konferensfinalen natten till fredag, då rond nummer 6 avgörs. Om de misslyckas även då väntar en Game 7 på lördag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!