Lehner: Framsteg i hur vi ser på mental ohälsa

Kommenterar sitt nya superkontrakt

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Nu vet Robin Lehner var han ska vara de kommande fem åren och kan äntligen planera livet som en vanlig människa.

Det är framförallt därför han jublar över nya femårskontraktet med Vegas Golden Knights.

– Jag är bipolär och en av de viktigaste detaljerna för den som råkar vara det är stabilitet, så det känns väldigt bra på det sättet. Att jag nått hit och kan skriva det här kontraktet efter allt jag gått igenom känns överhuvudtaget som ett framsteg i hur vi ser på mental ohälsa, säger den 29-årige göteborgaren till Sportbladet.

Ja, under lördagen bekräftades ryktet som började gå redan under pandemi-slutspelet:

Vegas Golden Knights och Robin Lehner har kommit överens om en kontraktsförlängning - och det står klart att den hyllade målvakten dragit en riktig jackpot i neonskenet i Nevada-öknen:

Han kommer tjäna 5 miljoner dollar per säsong i fem år, vilket sammanlagt innebär 220 miljoner kronor.

”Nu kan vi i familjen planera”

Men efter några år när han bara haft ettårskontrakt och tvingats flytta flera gånger på kort tid är det framförallt längden på kontraktet som glädjer Robin, visar det sig när vi når honom i Las Vegas.

– Ja, det känns väldigt bra. Det har varit några jobbiga år, på många plan, men nu vet jag var jag och familjen ska vara de kommande åren, vi kan planera och slappna av litegrann. Det är viktigt för hustrun och barnen och för mig själv, säger han.

– Jag är bipolär och en av de viktigaste detaljerna för den som råkar vara bipolär är stabilitet. Det får jag nu och och fokusera på att sjunka in i rollen som Golden Knights-målis.

Foto: JASON FRANSON / TT NYHETSBYRÅN

Den 29-årige göteborgaren – som i en uppmärksammad text i The Athletic inför förra säsongen berättade att han fått vård för drogberoende och psykiska problem  – ser sitt kontrakt som en seger för alla med mental ohälsa.

– Hur världen ser på människor med sådana problem är ju en fråga jag engagerar mig väldigt mycket i och att jag efter de här tio turbulenta åren nått hit är absolut ett framsteg, fortsätter han.

– Det finns så många i NHL som lider i det tysta, som har adhd och ångest och depressioner men inte vågar be om hjälp. Men det är bara genom att göra det och vara öppen man kan bli bättre och att jag kan få det här kontraktet, trots allt som är känt om mig, visar att det går att få hjälp och ändå fortsätta med en proffskarriär, bara man jobbar hårt. För det har jag gjort, jag har verkligen slitit för det här.

”Redan stark vinnarkultur”

Robin är också glad att han hamnat i just Vegas – en klubb med uttalade ambitioner att vinna Stanley Cup de närmaste åren.

– Ja, det är en väldigt bra organisation och en bra grupp som redan utvecklat en stark vinnarkultur, förklarar han.

– Det känns viktigt för mig att spela i ett lag som inte tycker det är okej att förlora. Det största som finns för en hockeyspelare är att vinna Stanley Cup och det är vad vi försöker göra här.

Spekulationerna om att han kan får självaste Henrik Lundqvist som ”back-up” ifall Knights gör sig av med Marc-Andre Fleury har Robin inte tagit del av och därför vill han inte kommentera dem specifikt.

– Vad jag kan säga är att det var väldigt emotionellt häromdagen, när han blev utköpt av Rangers och skrev det han skrev på sociala medier, säger han.

– ”Henke” har betytt otroligt mycket för mig, på många olika vis, och jag hoppas verkligen han hamnar någonstans där han trivs och till sist får vinna Stanley Cup.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!