Finska supernollorna på väg mot kvarten

Uppdaterad 2015-05-11 | Publicerad 2015-05-09

Pekka Rinne satt på läktaren.

Men Finland fortsätter att hålla nollan. 3-0 i ödesmötet mot Slovakien gör att man i princip är klara för kvartsfinal.

Efter att ha släppt in fem mål i första matchen mot USA i första matchen så har Finland stängt igen totalt.

Stjärnmålvakten Pekka Rinne höll nollan mot Danmark, Norge och Slovenien och hade inför mötet med Slovakien chansen att slå VM-rekord i hållen nolla (i modern tid).

Men Rinne har haft sjukdomskänningar och Finlands förbundskapten ställde i stället 20-årige jättetalangen Juuse Saros i kassen.

Det gick lika bra det.

Slovakien ser ut att missa slutspel

I början av tredje perioden var man uppe i 227,51 minuter i rad utan insläppt mål och slog därmed VM-rekordet i modern tid.

Då stod matchen fortfarande 0-0 men kort därefter lyckades Joonas Donskoi styra in ett backskott till 1-0. Juhamatti Aaltonen satte sedan 2-0 med 4,27 kvar av matchen innan Leo Komarov avslutade med 3-0 i öppen kasse.

Segern gör att Finland med all sannolikhet kan räkna hem kvartsfinalspel medan Slovakien ser ut att missa slutspelet. Slovakerna ligger tre poäng bakom fyra Vitryssland och ska dessutom möta USA och Ryssland i de återstående matcherna.

Den finska rekordnollan är nu uppe i 242 minuter och 38 sekunder.