Oljemiljardär vill rädda AIK

Uppdaterad 2015-02-09 | Publicerad 2015-02-08

Törnqvist är pamparnas vapen i maktkampen – erbjuder 60 miljoner kr

Törnqvists bolag har kopplats till Putin. Ukrainska Centrum mot korruption ville frysa svenskens tillgångar.

Kampen om AIK fortsätter.

Nu utmanas den sittande styrelsen och ledningen av en ny kraft, som har företagsledaren Anders Olson och miljardären Torbjörn Törnqvist bakom sig.

– De är beredda att gå in med 60 miljoner kronor i AIK, säger en källa.

Det är bråda dagar för AIK Hockey.

Inte bara på isen, där laget just nu är näst sist i hockeyallsvenskan.

Problemen är större vid sidan om.

Ekonomin är katastrofal.

Och nuvarande styrelsen i AIK IF och AIK Ishockey AB har ställt hoppet till intresseorganisationen Den Svarta Massan och vanliga AIK-fans om att stötta laget med pengar och även låna ut pengar till IF.

– Vi har äskat om fyra miljoner kronor för att klara säsongen och vi kan då bygga vidare på framtiden, sa ordförande Mario Ashman till Aftonbladet i fredags.

En av landets rikaste

Nu har en ny spelare kommit in i matchen om AIK.

En spelare med mycket pengar, Torbjörn Törnqvist som kallats för Sveriges mest hemliga miljardär och placerar sig på plats 14 över Sveriges rikaste personer enligt Veckans Affärer.

Törnqvist är född 1953 i Solna och grundade 1997 ­oljehandelsföretaget ­Gunvor tillsammans med Gennadij Timsjenko. Törnqvist ska vara god för 20 miljarder kronor. Han är stor AIK:are och äger en aktiepost i AIK Fotboll AB.

– I den vision som finns nu ska Törnqvist gå in med 60 miljoner kronor under några år. Bland annat ska han lösa hela underskottet på cirka 20–25 miljoner kronor, säger en källa med insyn i AIK Hockey.

Har en deadline

Det som är problematiskt är att kontakten med Törnqvist sköts via före detta AIK-pamparna Thomas Johansson och Hans Hammarlund. Och nuvarande styrelsens klimat med Hammarlund och Johansson är inte bra.

– Parterna har några dagar på sig att komma överens. Efter det finns inte erbjudandet kvar, säger AIK-källan.

Som extra lockbete har Törnqvist-gruppen nuvarande Linköpingstränaren Roger Melin, som är tilltänkt att leda AIK sportsligt i framtiden.

Gruppen som vill ta över AIK

Styrs av före detta vd:n Thomas Johansson och före detta styrelsemedlemmen Hans Hammarlund. De har gjort ett upplägg med miljardären Torbjörn Törnqvist och en del av en vision har presenterats till nuvarande styrelsen.

Törnqvist-gruppen är beredda att rädda AIK ekonomiskt och gå in med totalt 50–60 miljoner kronor under ett flerårsprojekt.

Som ny vd är före detta Malmö Redhawks-vd:n Anders Olson tilltänkt. Roger Melin har kontaktats och målsättningen är att han blir ny tränare/sportchef och även Gunnar Persson är aktuell som tränare.

Rubrikerna kring Torbjörn Törnqvist

Torbjörn Törnqvist beskrivs ofta som Sveriges hemligaste miljardär. Han tros vara god för 20 miljarder kronor. Han håller mycket låg profil och ger sällan intervjuer.

Törnqvist är född 1953 i Solna och grundade 1997 ­oljehandelsföretaget ­Gunvor tillsammans med Gennadij Timsjenko.

Gunvor är registrerat i Schweiz och är i dag störst i världen på rysk oljeexport.

Bolaget omsatte 621 miljarder kronor 2012 och har sitt huvudkontor i Genève.

Törnqvist och Timsjenko har flera gånger anklagats för att, genom politiska ­kontakter med det absoluta toppskiktet i Kreml, ha ­skaffat sig kontroll över ­landets oljeexport.

Enligt ett Uppdrag Granskning-reportage som sändes 2011 har framför allt Timsjenko haft en nära relation med Vladimir Putin.

Timsjenko ska ha arbetat med oljeexport i S:t Petersburg samtidigt som Putin ­arbetade på stadens borgmästarkontor. De båda männen besökte, enligt uppgift, varandras sommarställen och åkte skidor tillsammans på vintern – något Timsjenko förnekat i mejl till UG.

I mars 2014 begärde Centrum mot korruption i Kiev att EU ska frysa Törnqvists och andra ”oligarkers” tillgångar. Skälet är den ryska invasionen och ockupationen av Krim som strider mot internationell rätt. USA har tidigare beslutat om sanktioner mot ryska personer som anses ansvara för den internationella krisen.

Daria Kaleniuk, som ­leder Centrum mot korruption i Kiev, sa då:

– Det finns en stor risk att ­företagsgruppen Gunvor kan användas som ett verktyg för pengatvätt för Putin och hans nära medarbetare.