Brutala sågningen: ”Zoologer och botaniker”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Niclas Andersén fick fem matchers avstängning för tacklingen på Pathrik Westerholm.

Då väljer han att hylla – eller kanske såga? – disciplinnämnden.

”Vi har en fullt kompetent disciplinnämnd med zoologer, botaniker och vad dom kan ha för passande bakgrund, så det är klart man känner stor tilltro till dom”, skriver han i ett mejl till Sportbladet.

Under fredagen kom disciplinnämndens dom – Niclas Andersén fick fem matchers avstängning för en tackling på Frölundas Pathrik Westerholm under torsdagens match mellan Brynäs och Frölunda.

– När jag fick beskedet av (Andreas) Dackell trodde jag att han skojade, sa Brynäs tränare Magnus Sundquist till Sportbladet.

”Känns jättekonstigt”

Andersén själv var inte heller särskilt nöjd med domen.

”Jag tycker att det blev en oproportionerligt lång avstängning. Jag fick många synpunkter gällande detta och nästan alla var uteslutande emot en avstängning. Jag trodde inte att det skulle resultera i någon avstängning överhuvudtaget och att då få fem matcher känns jättekonstigt”, skriver Andersén i ett mejl till Sportbladet sent under fredagskvällen.

I disciplinnämndens dom uppgavs tre nyckelfaktorer till beslutet.

”Det är en fråga om en tackling från ”blind side” och även om det i situationen kan finnas en förväntan om fysisk kontakt är tacklingen sen och sker direkt i huvudet på en icke puckförande spelare.”

”Tacklingen är respektlös.”

”Hög skaderisk.”

Hur upplevde du situationen?

”Jag delar inte uppfattningen alls, så som den beskrivs i domen. Första kontakten upplever jag inte alls som träff i huvudet utan snarare mot axeln. Att han inte är puckförare håller jag inte heller med om då han enligt min syn blir det då han touchar pucken och därmed blir tacklingsbar.”

Dundersågningen (?)

Sedan passar Andersén på att skicka en rejäl känga – eller hyllning? - till disciplinnämnden.

”Vi har en fullt kompetent disciplinnämnd med zoologer, botaniker och vad dom kan ha för passande bakgrund, så det är klart man känner stor tilltro till dom. Och att dessutom ha en före detta domare som har granskat situationen som en gång var omåttligt populär bland spelare och ledare under alla åren han var aktiv, och som också var med och utmanade om Guldpipan varje år, men dessvärre aldrig fick den... någonsin, så känner jag mig ändå säker på att dom har fattat rätt beslut.”

Har varit i kontakt med Westerholm

Den 30-årige backen poängterar samtidigt att det inte går något att göra åt domen och att det ”är som det är”.

Han säger också att han varit i kontakt med Pathrik Westerholm angående incidenten.

”Efter att själv ha pratat med Patrik efter matchen, sa han att han inte blev skadad och att han kände sig okej. Det känns såklart som det viktigaste. Jag har, och kommer aldrig vara ute efter att skada någon.”

När Sportbladet kontaktar domarchefen Tomas Thorsbrink, säger han så här om Anderséns uttalande.

– Vi kommenterar inte sådant där. Det får stå för honom. Vi följer våra stadgar och rutiner och vi har många kompetenta personer i disciplinnämnden med bred hockeybakgrund.

Under lördagen spelar Brynäs borta mot Växjö.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!