Elmsäter-Svärd ny ordförande i SSK

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:

"Nu är det bara blod, svett och tårar som gäller"

När Moderaterna förlorade makten i höstas lade tidigare infastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd ner politiken.

Ikväll röstades hon sensationellt fram som krisklubben Södertälje SK:s nya ordförande.

– En önskedröm som jag haft länge, säger hon till Sportbladet.

Elmsäter-Svärd.
Foto: LOTTE FERNVALL
Elmsäter-Svärd.

35 år inom politiken fick räcka för Elmsäter-Svärd som i slutet av förra året att lämnade politiken efter Moderaternas valnederlag – trots att hon var en av favoriterna att ta över som partiledare efter Fredrik Reinfeldt.

Istället blir 49-åringen nu ordförande på annat håll – nämligen i ishockeyklubben Södertälje SK.

På kvällens välbesökta årsmöte ikväll valdes Elmsäter-Svärd till ny ordförande i krisklubben, som i år trillade ur Hockeyallsvenskan.

"Gyllene läge"

– Jag vet inte om jag skulle kalla SSK för en krisklubb. Det vore mycket värre om vi köpt oss till hela situationen och sedan åkt ur. Då hade vi verkligen fått börja om. Nu tycker jag istället att vi har ett gyllene läge att först jobba för att befästa en plats i allsvenskan och sedan jobba för att ta oss tillbaka till SHL, säger Elmsäter-Svärd.

Hon valdes enhälligt inför flera gamla bekanta ansikten för den hockeytokiga 49-åringen – och också inför nya A-laget som presenterades på mötet.

– Det var otroligt många som var där ikväll och det visar verkligen vilket engagemang det finns i den här klubben. Det är många som vill att det ska gå bra för SSK.

– Alla förstår att det är föreningen som måste göra jobbet nu. Det är ingen annan som kan göra det. Nu är det bara blod, svett och tårar som gäller, från alla parter, säger hon.

Steget från poltiken inte långt

Det har knappast undgått någon i Södertälje att Elmsäter-Svärd har ett stort hockeyintresse och ett ännu större SSK-hjärta – men som ordförande i klubben känns namnet närmast sensationellt.

Men steget från politiken till SSK känns inte så långt tycker hon själv.

– Det handlar om att vinna människors förtroende och coacha ett helt lag. I min roll som ordförande handlar det egentligen om att jag ska få SSK-själen att vara så stark som den måste vara nu.

Moderaterna förlorade makten i höstas och SSK åkte ner i division 1. Känns det lätt att nu titta uppåt efter ett så tungt år?

– Ja, det kan ju gärna inte gå sämre. På nått sätt finns tillfället i handen och de två kommande åren blir otroligt viktiga och tuffa. Men det känns också så genuint med alla. Waltin (Mats, a-lagstränare) är tillbaka, han är hockeylegendar och också Södertäljebo, och honom känner jag sedan tidigare. Det ska bli roligt att gå i armkrok med honom. Och så har vi en bra klubbdirektör. Det känns som att vi har förutsättningarna, säger hon.

Elmsäter-Svärd är klubbens första kvinnliga ordförande – något SSK betonade när hon valdes under årsmötet men en aspekt som hon själv inte tänkt på.

Känns det som ett viktigt statement för dig?

– På något sätt kanske det är mer så för klubben själv. Min erfarenhet är att många kvinnor är engagerade i hockeyn, men kanske mest som lagledare och försäljare och så. Det är ju mest karlar på matcher och i de sammanhangen. Men det är roligt att fler och fler kvinnor kommer.

Om vi spolar fram till 2018. Vad önskar du mest då? Att Södertälje vinner SM-guld eller att Moderaterna tar tillbaka makten?

– Haha, säger vi 2018 är nog det sista mer troligt. Men det är klart... Hjärtat just nu säger att det vore fantastiskt om SSK vann SM-guld 2018. Men där är vi inte riktigt. Vi har tänkt att ta SM-guld 2020.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!