VM-debuterar – för Kazakstan

Av: 

Josip Ladan

Publicerad:
Uppdaterad:
Centralasiens största moské
Foto: Privat
Centralasiens största moské

HOCKEY

Mer än 400 mil från Stockholm, i den splitternya kazakiska huvudstaden Nur-Sultan, förbereder sig målvakten Henrik Karlsson för sitt femte år i klubblaget Barys.

Efter en diger karriär med spel i bland annat NHL, SHL och KHL är Karlsson nu bara ett par veckor bort från VM-spel – för Kazakstan.

– Vi ska nog kunna ställa till det för många lag, säger Henrik Karlsson inför det stundande mästerskapet.

Det har varit en minst sagt brokig resa för Henrik Karlsson.

Målvakten, med IFK Tumba som moderklubb och ungdomshockeyspel i Hammarby, har spelat i fyra av världens starkaste ligor varvat med insatser för lag på betydligt lägre nivå.

Sedan fem år tillbaka spelar han för kazakiska Barys Nur-Sultan och har dessutom kazakiskt pass från och med 2018, vilket möjliggjort en landslagskarriär bortanför Tre Kronor. Fenomenet är vanligt förekommande, berättar Karlsson:

– Importerna lagen är nöjda med vill de väldigt gärna ska stanna kvar och representera landslaget. När jag kom hit hade varje lag tre-fyra spelare med annan bakgrund, men där den individuella kvalitén varierade. Överlag har det jobbats bort – utifrån mitt och Barys perspektiv så har de här fem åren varit otroliga. Man har lyckats få bort loser-mentaliteten som fanns, samtidigt som akademiverksamheten har börjat ge tydliga resultat.

Gällande livet utanför rinken har Karlsson bara lovord. Nur-Sultan som huvudstad har en relativt ny historia – den flyttades från den tidigare, men fortfarande bevarade huvudstaden Astana, och byggdes upp på mer eller mindre rekordtid. Parallellerna till Dubai är inte långt borta, samtidigt som idrotten anses minst lika viktig i attraktionsvärde som den moderna arkitekturen.

– Staden växer så att det knakar, det har hänt otroligt mycket på bara de fem åren jag har varit här. Idrottsintresset är enormt och det byggs nya faciliteter hela tiden. Visst, man känner när man kommer in att ”okej, här har man bara smällt upp grejer”, men det är en internationell stad i alla avseenden.

Foto: Privat
Huvudstadens symbol Baiterek Tower.

Blickar mot slutet av karriären

37-årige Karlsson berättar om hur bra han och familjen trivs och har trivts i Kazakstan genom åren, men att det samtidigt finns en bortre gräns för hur länge den aktiva spelarkarriären kommer att pågå. Ett förslag om kontraktsförlängning finns på bordet – Karlsson har stora förhoppningar om en lösning.

– Spontant känns det som om jag inte kommer spela i något annat lag än Barys. Jag är jätteglad så länge jag får spela och tävla, men är ju medveten om att jag fyller 38 i höst.

Vilka är planerna efter karriären?

– Kanske plugga lite ekonomi och verkligen fundera på vad man vill göra. Jag tänker inte stressa, men det ska bli väldigt kul att komma hem till Stockholm. Jag har ändå varit borta länge, då är det kanske bäst att ta ett år ledigt och fokusera på familjelivet. Sen ska jag förhoppningsvis försöka spela betydligt mer tennis än nu, säger Karlsson och skrattar.

Foto: Stefan Mattsson
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!