Publicerad:
Uppdaterad:

”Bad alla dra åt helvete”

Oskarshamns Oskar Nilsson berättar själv om dramat

Av: Hans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Oskarshamnsbacken Oskar Nilsson, 28, kommer bli frånvarande i minst sex veckor från all ishockey.

Punkterade lungor, hjärnskakning och misstänkt revbensbrott.

– Jag är så besviken och förvånad på mig själv att jag inte ser Shinnimin. Min första hjärnskakning i karriären, säger han från sjuksängen i Västervik.

Sportbladet fick en intervju med skadade hockeyspelaren Oskar Nilsson på lördagsmorgonen.

Han valde själv att godkänna intervjun och uppgav att det var lättare att prata i telefon istället för en sms-intervju.

– Jag blir trött av att se skärmen. Det är lättare att prata, säger den gladlynte norrlänningen.

Vid gott humör.
Foto: Leif Nilsson
Vid gott humör.

Han är vid gott humör och är skämtsam under intervjun. Han förstår att han delvis haft en stor portion tur och att det kunde gått värre. Men också att han drabbats av svåra skador.

Vad minns du?

– Jag minns första perioden. Men inget från den andra perioden. Det är helt svart. Mitt första minne är från sjukhuset i Växjö. Men det var nog en timme som jag var borta, säger han.

En diskussion har uppstått hurvida det var ok att låta honom åka av isen på delvis egen maskin och att inte bära ut honom på bår.

– Ja, men det var nog mitt eget fel. Som jag har fått återberättat så bad jag alla dra åt helvete på isen och sa att jag är från Norrland och kan reda mig själv. Det var nog därför de inte tog mig på båren. Jag är väl en sådan.

1 av 2 | Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Nu i efterhand, vad säger du om tacklingen?

– Jag är så förvånad att jag inte ser Shinnimin. Spelsinnet är ju min styrka som hockeyspelare. Jag är besviken att jag åker på en sådan där smäll.

– Jag vill inte vara för tuff mot Växjö-spelaren. Han har uppträtt ödmjukt i efterhand, brytt sig och skickat sms till mig. Men det ligan har tryckt på inför den här säsongen är att man ska använda tacklingar för att vinna puck, annars ska man inte tacklas. Och som jag ser sekvensen så har jag redan skickat iväg pucken när smällen kommer. Hörde att före detta spelare varit med i beslutet att inte anmäla till disciplinnämnden och vi får väl diskutera en vända till hur vi vill ha det på isen.

Vilka skador har du fått?

– Jag har fått en kraftig hjärnskakning. Min första i karriären. Sedan är båda lungorna punkterade och det finns blod i dem. Sedan är med stor säkerhet revben av, i alla fall delvis av. De kan inte riktigt se det på röntgen, men läkarna tror de är av i alla fall. Sedan är jag väldigt omtöcknad.

Hur mår du i dag?

– Ja, men det är ok. Jag har gått på väldigt starka smärtstillande tabletter och jag sover mycket. Hostar jag så känns det kan jag säga och om jag kollar på en skärm så måste jag sova efteråt. Men jag ska försöka kolla på hockeyn i dag i alla fall.

När är du tillbaka?

– Om det är upp till mig så är det tre veckor. Jag är från Norrland och jag vill spela hockey. Men läkarna pratar om sex veckor i alla fall. Det är ju revbenen som är det jobbiga och lungorna. Hjärnskakningen är väl över på en vecka. Kroppen måste kunna ta hand om allt blod i lungorna och de ska undersöka mig invärtes med en kamera, gastroskopi. När jag kan andas djupt flera gånger i följd får jag lämna sjukhuset här i Västervik, så det är mitt delmål.

Vad har du att säga om allt stöd du fått från hockeysverige?

– Ja, men herregud. Jag är så tacksam och känslosam. Jag har inte orkat svara på allt. Men tack till alla som hört av sig. Min sambo är vid min sida och pappa Leif har åkt ned från Norrland för att stötta mig på plats. Han åkte ned direkt när han hörde vad som hänt och att åka ned hit är bara som runt hörnet för oss norrlänningar.

Foto: Privat.
Pappa Leif är ett stort stöd.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: