Carl Söderberg gjorde sitt första hattrick

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Gabriel Landeskog är inte ende svensken som glöder i Colorado.

När Avalanche i natt knockade Maple Leafs i Toronto fullbordade Carl Söderberg NHL-karriärens första hattrick.

– Att göra ett hattrick har kanske inte varit en milstolpe jag siktat mot men nu när det väl är gjort känns det väldigt trevligt, säger han till Sportbladet efter 6-3-segern

Den svensk vid Klippiga bergens fot som fått överlägset mest strålkastarsken vänt i sin riktning under grundseriens första halva är Gabriel Landeskog – och det på goda grunder.

Kaptenen från Stockholm utgör ankare i ligans mest omtalade kedja, producerar mer än någonsin tidigare, blev nyss uttagen till All Star-matchen för första gången och jodå – han styrde in ett mål i Scotiabank Arena i Toronto i natt också.

Därmed är han uppe i sammanlagt 28 fullträffar, har redan slagit sitt personliga målrekord och leder svenska skytteligan i överlägsen stil.

Men lite under radarn har Carl Söderberg samtidigt sin hittills mest produktiva säsong på lut – och mot Leafs exploderade den fullständigt.

Den 33-årige skåningen tryckte in ett riktigt krigarmål i slutet av andra perioden, följde upp med en nätt liten direktpärla från slottet i mitten av tredje och fastställde slutresultatet 6–3 i tom kasse i slutet.

Första på sina sju år

Kort sagt:

Carl gjorde hattrick för första gången under sina sju år i världens bästa liga.

– Ja, det var trevligt. Att göra ett hattrick har kanske inte varit en milstolpe jag siktat mot men nu när det väl är gjort känns det väldigt trevligt, säger han när vi når honom efteråt.

– Det var dessutom en bra typ av mål. Både mitt första och de Mikko (Rantanen) och Gabriel gjorde innan krigade vi oss till, erövrade pucken och kämpade in den. Det är just så vi måste börja göra.

Med sina tre strutar är Carl uppe i sammanlagt femton och det är bara ett från personbästat – med nästan halva säsongen kvar att spela.

– Jo, det känns bra. Förra säsongen hade jag en mer defensiv roll men lyckades ändå producera mycket poäng, så de här två senaste åren ser jag som mina bästa i NHL-karriären, säger han.

”Haft lite tur”

Segern mot Leafs innebar för övrigt att Avalanche bröt en tre matcher lång förlustsvit – och det var precis vad som behövdes i den knallhårda kampen om slutspelsplatserna i väst.

– Vi har ju förlorat väldigt mycket sedan mitten av december, men haft lite tur eftersom även andra lag runtomkring oss slitit i lite motvind, konstaterar Carl.

– Grejen är att vi i alla fall sedan nyåret ändå spelat bra. Vi har bara inte kunnat göra de stora målen. Ikväll lyckades det och jag tycker det känns som att det kan vända nu.

Andreas Johnsson stod för assisten till ett av Toronto-målen och Pär Lindholm såg ett tag ut att ha nätat för första gången sedan trettonde oktober, men det fina målet dömdes lite snöpligt bort för offside i momentet innan.

▪▪▪

Det blev rena vilda västern-showen mellan New Jersey Devils och Chicago Blackhawks i Prudential Center.

I första perioden gjordes i och för sig bara ett mål, av hemmalagets Blake Coleman, men med knappa två minuter kvar av andra perioden hade Devils ledningen med 6-1 – och till slut vann de med 8-5.

– Det är bara att kasta den här matchen i papperskorgen och gå vidare, suckar Hawks-kaptenen Jonathan Toews när han talar med klubbens hemsida efteråt.

Jesper Bratt bokfördes för två hemma-assist och Carl Dahlström hade en dito för gästerna.

▪▪▪

Även mellan Philadelphia och Minnesota i Wells Fargo Center blev det målrikt och svängigt.

Wild skaffade sig 2-0-ledning, bland annat efter mål inprickat av Joel Eriksson Ek, och lite senare skaffade de sig 3-2-ledning också, sedan Jonas Brodin spelat fram Marcus Foligno. Men i andra perioden tog Flyers över och innan krutröken lagt hade de gått upp i 7-4-ledning.

James van Riemsdyk var den stora hemmahjälten med ett hattrick.

▪▪▪

För regerande mästarna från Washington går det lite trögt just nu. Mot St. Louis Blues hemma i huvudstadens Chinatown i natt började det fint när Alex Ovetjkin bombade in sitt 33:e mål från favoritpositionen i vänstra tekningscirkeln. Men sedan blev det inget mer. Istället kunde Blues, som till sist ha fått lite ordning på torpet, göra fyra obesvarade mål och tog därmed tredje raka segern.

– Killarna får mer och mer självförtroende för varje match, de har en bra känsla och de spelar för varandra. Det är därför det vänt, säger coachen Craig Berube till klubbens hemsida.

▪▪▪

I klassikermötet mellan Boston Bruins och Montreal Canadiens i TD Garden säkrade hemmalaget en poäng när David Krejci med 38 sekunder kvar av ordinarie matchtid klappade in 2-2.

Men som så ofta genom decennierna fick Habs sista ordet. Övertidsperioden hann bara pågå i femton sekunder - sedan svingade Jeff Petry mycket elegant in avgörandet.

▪▪▪

Buffalo åkte på säsongens propp borta mot Edmonton. 7-2 vann Oilers med – sedan Milan Lucic, av alla, gjort två mål och Adam Larsson assisterat till ett.

Rasmus Dahlin kunde trösta sig med assist – sin 21:a – på Casey Mittelstadts 1-0-mål.

Publicerad:

LÄS VIDARE