Klart: Elva (!) spelare lämnar Frölunda

Av: Jarkko Päiväniemi, Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Säsongen tog slut mot Brynäs i fredags.

Nu står det klart att Frölunda tappar elva spelare inför nästa säsong.

En spelare som klubben gärna vill behålla är Kristian Vesalainen, 17, som just nu gör stor succé för Finland i U18-VM.

– Han är förstås jätteintressant, säger sportchefen Fredrik Sjöström till Sportbladet.

Foto: Bildbyrån

Frölunda har gått på sommarlov. Efter 3–4 i matcher i semifinalserien mot Brynäs gör spelarna i det regerande mästarlaget nu sin sista vecka tillsammans.

Sportbladet har tidigare rapporterat om att Frölunda hotats av en spelarflykt, där bland andra forwarden Johan Sundström och backen Henrik Tömmernes meddelat att de tänkt söka lyckan i andra ligor.

Nu står det klart att elva spelare lämnar klubben.

Spelarna, förutom Sundström och Tömmernes, är: Nicklas Lasu, Patrik Carlsson, Robin Figren, Jacob Larsson, Dan Bakala, Alexander Younan, Erik Nyström, Anton Karlsson och Fredrik Bergvik.

”Alltid tufft”

– Det är alltid tufft att skiljas från spelare som man gillar och har jobbat ihop med. Många av dem går till ligor utomlands och det är bara att acceptera att verkligheten ser ut så. Vi kan bara tacka dem och önska dem lycka till, säger sportchefen Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Några av de tyngsta tappen stavas Henrik Tömmernes och Johan Sundström, tillsammans med publikfavoriterna Nicklas Lasu och Robin Figren.

Fredrik Sjöström om Tömmernes:

”Varit outstanding”

– Han har haft en outstanding säsong och vi kan bara önska honom lycka till i sin nya klubb.

Tidigare under tisdagen blev det officiellt att Nicklas Lasu drar till finska Kärpät efter tio säsonger i Frölunda.

– Tråkigt att han försvinner, men det är viktigt att klargöra att vi har haft en dialog med Nicklas under hela säsongen. Han har varit oerhört proffsig i den processen, men förklarat att han vill testa spel utomlands – men jag är ganska säker på att han kommer tillbaka, säger Fredrik Sjöström.

”Vi ha honom kvar”

Två spelare som har utgående kontrakt är 29-årige amerikanen Casey Wellman – målkung i slutspelet – och talangen Kristian Vesalainen.

Vesalainen spelar just nu U18-VM för Finland och toppar både mål- och poängligan överlägset med 11 (6+5) poäng. På tisdagen gjorde han hattrick när Finland slog Kanada med 6–3 i gruppfinalen.

17-åringen blev under säsongen utlånad från Frölunda till HPK, Tavastehus för att få mer speltid.

Men Frölunda ser gärna att Vesalainen, som lär gå i förstarundan i sommarens NHL-draft, stannar på den svenska västkusten.

– Ja, det är ingen hemlighet att vi vill ha honom kvar. Vi har varit tydliga med det, men vill inte störa honom nu under U18-VM. Vi tar den diskussionen efter mästerskapet. Han är en jätteintressant spelare, säger Fredrik Sjöström till Sportbladet.

Casey Wellman?

– Det är inte heller någon hemlighet att han är intressant för andra lag efter det fina slutspel han hade. Dialog pågår.

Samtidigt har det rapporterats om att fem spelare är på väg in till Frölunda. Max Friberg, Pathrik Westerholm, Ponthus Westerholm, Ryan Lasch och Lias Andersson ska alla vara på väg till klubben.

– Vi kommer att presentera nya spelare så småningom, säger Sjöström.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!