HV71 avslutade SHL Pride Week som vinnare

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

LINKÖPING. HV71 vände 0-2 till 4-2 och avslutade SHL Pride Week på bästa sätt.

Nu hoppas HV71:s lagkapten Simon Önerud att den här veckan blir något återkommande.

– Ett fantastiskt initiativ. Det är jättebra att vi uppmärksammar det, säger Önerud.

Dagens omgång avslutade en historisk vecka. SHL Pride Week är Sveriges första HBTQ-satsning inom svensk hockey – och för HV71 fick veckan ett perfekt avslut. Även om matchen mot Linköping började dåligt. Östgötarna hade 2–0 efter knappt åtta minuter, men HV71 vände och vann med 4-2.

– Sådana här vinster är extra sköna, säger HV71:s lagkapten Simon Önerud.

–  Vi pratade om starten och sedan har vi 0-2 tidigt, men vi spelade upp oss sista tio av första perioden och har ett jäkla tålamod, säger Önerud.

Dagens omgång avslutade SHL Pride Week, som är ett initiativ SHL och Sportbladet står bakom.

– Det har man haft koll på hela vecka och det har blivit mer och mer ju längre veckan gått. Nu har vi både tränat med och spelat match i en del Prideaccessoarer. Det är jätteviktigt att vi uppmärksammar det. Det spelar ingen roll vem man är, alla är välkomna till ishockeyn. Ett fantastiskt initiativ, säger Simon Önerud.

Budskapet har varit att alla är välkomna till hockeyfamiljen – oavsett vem man älskar. Veckan kulminerade i lördagens omgång som gick i Prideanda, vilket bland annat märktes på att spelarna hade Pride-bindlar och att domarna hade regnbågsfärgade tröjor. Linköpings tränare Bert Robertsson gillar upplägget på veckan.

– Jag tycker att det har varit på en lagom nivå. Olikheter berikar och det är en självklarhet. Det är inte annorlunda inom hockeyn. Hockeyn har fått en machostämpel på sig, men jag tycker att vi är duktiga på att värna på olikheter på alla sätt och vis. Ett bra initiativ och lagom genomfört, säger Robertsson.

Han får medhåll från HV71:s lagkapten.

– Det har inte varit för mycket, men samtidigt har ingen som följer SHL missat det och alla som spelar har uppmärksammat det, men det har inte gått överstyr åt det ena eller andra hållet. Det har varit på en bra nivå, säger Önerud.

Skulle du vilja att SHL Pride Week ska bli något återkommande?

– Absolut. Det finns en massa delar i samhället man ska uppmärksamma. Överlag tycker jag hockeyn och Sverige är bra på det och vi ska fortsätta att var noggranna med allas lika värde, säger Önerud.

HV71.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
HV71.
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!