Så vill Roger Rönnberg undvika svåra skadorna

”Nya regler och domarna kan inte göra jobbet”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Roger Rönnberg tycker varken domare, regler eller oftast inte ens den som tacklar är den stora orsaken till många av skadorna i SHL.

– Det största problemet är hur man lär sig ta emot en tackling, säger Frölundatränaren.

Växjöforwarden Brendan Shinnimins tackling mot Oskarshamns Oskar Nilsson under torsdagskvällen är naturligt- och olyckligtvis det stora samtalsämnet i Hockeysverige.

Oskarshamnsbacken som låg stilla länge på isen och fick vård drabbades av en kraftig hjärnskakning, flera revbensbrott, en punkterad lunga och en mindre blödning på hjärnan när han med full kraft tacklades in i sargen.

”Har gjort allt”

Frölundas mästartränare Roger Rönnberg är försiktig med uttala sig om själva situationen.

– Jag har sett tacklingen men bara i en mobiltelefon och skulle behöva titta på den mer ordentligt för att ha en åsikt, säger han efter Frölundas träning inför lördagens rivalmöte mot Färjestad i Scandinavium.

Görs det tillräckligt mycket för att förhindra de här skadorna?

– Ja, det tror jag. De senaste fem åren har Hockeyligan gjort allt i sin makt för att minska den typen av skador. Det görs väldigt, väldigt mycket, säger Rönnberg till Sportbladet.

Men Frölundatränaren har en invändning och egen åsikt om vad som verkligen behövs göras för att, förhoppningsvis, ännu mer förhindra huvud- och svåra skador efter tacklingar.

– Vi måste ställa rätt frågor. Vad är det som gör att så många spelare blir tacklade i den här höghastighetshockeyn som vi spelar i dag? Det är då vi kan bygga rätt utbildningsplan.

– De unga spelarna behöver skaffa sig vanor som gör att de dels inte tacklar i fel lägen, men det största problemet – hur man tar emot en tackling. 

I sårbar position

– Utan att prata om tacklingen i går, utan generellt, så sätter sig spelare för ofta i en sårbar position ute på isen. Det är där det största utbildningsbehovet finns, återigen utan att lägga någon värdering på smällen som var i går, säger Rönnberg. Som ung spelare har man inte blivit van att vara redo att ta emot en tackling.

Petar du i det här med dina Frölundaspelare som i stort sett är färdigutbildade?

– Ja, absolut. Det är ett sätt att tänka, att man alltid är tacklingsbar ute på isen. Jag är lite rädd att vi letar – vi har ju till och med lagt in det här med late hits (sena tacklingar) i SHL nu – med nya regler för att komma åt sådana här situationer. Det kan göra att man i stället tycker att det är domarnas jobb att stävja tacklingar.

– Jag tycker, igen, att vi måste bidra genom att se till att spelarna alltid är redo på att få en tackling, säger Roger Rönnberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE