Tio mål – men tacklingen stal derbyrubrikerna

Av: Mattias Friberg

Publicerad:
Uppdaterad:

ÄNGELHOLM. Rögle bröt sin dystra derbytrend och Skånederbyt var en match som hade allt. Många mål, omdiskuterade situationer och ett bortdömt reduceringsmål i slutet.

– Jag har varit med om man har dömt mål i de situationerna också. Det är kanske hemmaplan som avgör, säger Malmötränaren Peter Andersson efter Rögles 6–4-seger.

Derbyna mellan Rögle och Malmö brukar bli heta och dramatiska. Torsdagens match, en 6–4-seger för Rögle, var inget undantag. Det vimlade av bra hockey och omtalade situationer.

Vid ställningen 4–4, 7.04 in i tredje perioden, kom en situation som upprörde känslorna i hemmalägret. Malmöforwarden Emil Sylvegård tacklade Röglecentern Ted Brithén som blev liggande. Brithén fick tacklingen nära sargen och en del av träffen såg ut att ta i huvudet. 

Efter lite diskussion valde domarna att fria. 

– Jag tycker det är en klockren tackling. Det är klubba mot puck och sen går jag på kropp som jag alltid gör. Jag tycker inte det är något fel alls på den. Annars hade jag blivit utvisad, säger Emil Sylvegård. 

Undersöks i morgon?

Ted Brithén säger till Sportbladet att han mår bra.

– Jag kan inte uttala mig mer än att jag ser att han kommer och att den tar både i huvudet och kropp. Jag tappar luften och det är därför jag ligger kvar. Sen får andra bedöma om det var juste eller inte. Domarna tyckte den var juste.

Brithén hade inte genomgått någon undersökning efter matchen, men trodde att han kanske ska undersökas på fredagen.

– Jag har haft hjärnskakningar och vet hur det är. Den tar mer på hakan. Så det är mer som att du får en käftsmäll. Inte så att hjärnan rubbas. 

Några minuter senare kunde Daniel Widing ge Rögle ledningen med 5–4 med 8.23 kvar. Trevor Mingoia ökade på till 6–4 lite senare.

Med 47 sekunder kvar tryckte Röglemålvakten Justin Pogge in pucken i eget mål. Men målet dömdes bort efter en lång videogranskning. Målburen var flyttad innan pucken var inne.

Malmö protesterade

Malmölaget protesterade en del mot domslutet, men Redhawkstränaren Peter Andersson var inte säker på om det skulle vara mål.

– Jag har tittat som hastigast på det. Jag har varit med om man har dömt mål i de situationerna också. Det var kanske en sån grej. Att hemmaplan avgör, säger Andersson.

Rögle tog sin blott andra trepoängare på de elva senaste derbymatcherna. Stor hjälte blev Daniel Widing som satte 5–4-målet.

– Vi får lite utdelning. Derbyna lever sina egna liv och de släpper nog till chanser som de inte brukar släppa till i andra matcher. Derbyn blir en anspäning. Det är en fantastisk atmosfär och man vill så mycket. Det blir kanske att båda lagen inte tar så bra beslut, säger Widing.

Startade uselt

Rögle startade serien uselt och låg sist efter tio omgångarna. De senaste 20 matcherna är Rögle bäst i serien med 40 inspelade poäng.

– Vi ändrade i lite smådetaljer i spelet. Hur vi skulle spela oss ur egen zon och spela lite enklare. Plus att om du går in i serien med en väldigt högt målsättning så kanske man trycks ner. Vi ”resetade” lite grann. Sen har vi spelat bra. Och det är många spelare här som inte spelat i SHL innan. Det tar nästan tio matcher innan man kommer in i det. Kolla på Kodie Curran. Han är en av ligans bästa backar, men han hade lite strul i början.

Segern var Rögles fjärde raka. Men Daniel Widing tänker inte sväva iväg. 

– Vi ska stanna kvar på jorden. Vi har fyra raka. Man kan gå på fyra torsk och då är man nere i skiten igen. Vi tar match för match. Nu gäller det att ladda om efter det här, säger Widing.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!