Kanada klart för OS-semifinal

Uppdaterad 2018-02-22 | Publicerad 2018-02-21

Kanada är klara för semifinal i OS-hockeyn.

De regerande mästarna vann en mycket jämn kvartsfinal mot Finland med 1–0.

– Kanada vann fler en mot en-situationer, var lite hetare och när man kom in i offensiv zon tappade man inte för mycket puckar, säger Kim Martin Hasson till Eurosport efter matchen.

Många hockeyälskare världen över har säkerligen satt middagskaffet i halsen. De parallella kvartsfinalerna, Sverige–Tyskland och Kanada–Finland, var båda oerhört dramatiska.

Men de regerande mästarna Kanada har fortfarande möjligheten att försvara sitt guld från Sotji.

Matchen mot Finland var jämn från början till slut och Maxim Noreaus stenhårda 1–0-mål i början av den tredje perioden blev matchavgörande.

Det innebär att Finland missar en OS-semifinal för första gången sedan 2002.

Förstamålvakten skadad

Annars inleddes matchen avvaktande och den första perioden saknade rejäl hetta.

Om lagen kände på varandra i den första perioden så var det mer fart i den andra. Spelriktningen skiftade ständigt och samtliga spelare verkade betydligt mer skottglada.

Det till trots så blev det inga mål och mittenperiodens stora händelse var i stället att Kanadas målvakt Ben Scrivens tvingades kliva av, åtta minuter in. Burväktaren krockade med en finländare som kom flygande och Kevin Poulin, som vaktade kassen i Kanadas sista gruppspelsmatch mot Sydkorea, fick hoppa in.

Tyskland näst

I den avslutande akten bröts till slut dödläget. Eric O'Dell tekade i offensiv zon rakt bakåt till Maxim Noreu som i sin tur vräkte in 1–0 efter 55 sekunder.

Perioden var sedan jämn och trots ett massivt finskt tryck i slutskedet kunde kanadickerna hålla undan.

– Jag tycke Kanada satte in en högre växel än Finland i den andra perioden. De var mer aggressiva och hungrigare i dag, säger Kim Martin Hasson till Eurosport.

I semifinal väntar nu Tre Kronors övermän Tyskland. Matchen spelas 13.10 på fredag.