Han blev blott sjätte svensken i NHL-historien att nå klassiska milstolpen 1000 poäng.

Mats Sundin, Daniel Alfredsson, Nicklas Lidström, Henrik Sedin och Daniel Sedin.

Fram till i natt var de ensamma svenskar i NHL:s drygt 100-åriga historia om att ha gjort 1000 poäng.

Men när Washington i natt gick upp mot Connor McDavid & co i Edmonton fick det exklusiva sällskapet alltså en sjätte medlem.

Nicklas Bäckström.

Gjorde sin 1000:e poäng i NHL

Nicklas Bäckström, som stod på 998 poäng innan första nedsläpp, gjorde först själv ett mål i början av andra perioden. Sedan spelade han, i ett powerplay en bit in i tredje perioden, fram till ett mål signerat TJ Oshie.

– Det känns verkligen som en klassisk milstolpe att nå, det måste jag hålla med om. Jag är verkligt glad, säger ”Bäckis” på telefon från Edmonton.

– Och att bli medlem i en klubb med de svenskarna ser jag som en stor ära. Det är inte precis vilka namn som helst.

Fick jubla dubbelt

Faktum är dock att den 34-årige stjärncenter fick fira jubileet två gånger. Redan i andra perioden spelade han fram till ett John Carlson-mål och hann fira i en minut. Men efter videogranskning dömdes det målet något snopet bort-

– Fast jag hade på känn att det var offside, så jag blev inte så besviken. Det var bara att gnugga vidare och försöka igen, särskilt som vi låg under.

Den numer omtvistade radarpartnern Alex Ovetjkin – hårt kritiserad för att han fortfarande poserar med Vladimir Putin på sitt Instagram-konto – jagade samtidigt målet som kommer ta honom förbi Jaromir Jagr i alla tiders målliga. Men han kammade noll. Det verkade dock inte som det heller den här gången bekom honom nämnvärt att han blev utbuad. Eller att en ukrainsk kör sjöng nationalsångerna i Rogers Place – och att Edmonton Oilers spelade med ukrainska flaggor på hjälmarna.

”Hemskt att se att kvinnor och barn drabbas”

– Jag för min del tycker att det är hemskt att se vad som händer, hur barn och kvinnor drabbas…jag lider med befolkningen i Ukraina och hoppas verkligen att det här kriget tar slut så snart som möjligt, kommenterar ”Bäckis”.

Matchen vann hemmalaget till slut med 4-3 efter ett övertidsmål inprickat av Connor McDavid.