St. Louis tog sin första seger – mot St. Louis

”Gladare för pappas skull än för min egen”

Publicerad 2022-02-18

Martin St. Louis tog första segern med Montreal i natt.

NEW YORK. Mot St. Louis lossnade det för St. Louis…

Ja, Montreal Canadiens slog alltså St. Louis Blues i natt – och ordnade därmed första segern åt nye coachen Martin St. Louis.

– Jag är gladare för min pappas skull än för min egen. Han var lite stressad över att jag inte vunnit ännu, ler den förre Tampa-stjärnan efter 3–2-triumfen.

Det är inte mer än en vecka sedan Martin St. Louis ersatte Dominique Ducharme som coach åt Montreal Canadiens men han har redan hunnit basa i båset i fyra matcher.

Först i natt kunde han dock fira en seger – mot laget han delar namn med. Och det satt hårt inne nu också. Unge talangen Cole Caufield – som fått ett rejält lyft sedan ”Marty” tog över – kvitterade till 2-2 när blott tio sekunder återstod av ordinarie matchtid. Och sedan avgjorde samma Caufield i förlängningen.

– Lättnad? Nja, Jag är gladare för min pappas skull än för min egen. Han var lite stressad över att jag inte vunnit ännu, säger den oerfarne coachen.

– Men jag sa åt honom att ”chilla”. Det kommer…

Mycket riktigt.

I New York begick Lucas Raymond sin Madison Square Garden-debut – och verkade trivas i det skarpa strålkastarskenet på den största scenen. Han skapade ett par riktigt fina chanser och hörde sedan till de som hjälpte Detroit att slå New York Rangers på straffar (3-2)

Mika Zibanejad fixade poäng åt hemmalaget genom att dunka in 2–2 med ett karaktäristiskt direktskott i tredje perioden och satte sedan en straff även han.

Carl Hagelin stod för framspelningarna när Garnet Hathaway med två snabba mål i tredje perioden vände åt Washington mot Philadelphia. Först kvitterade Hathaway till 3-3 när klockan stod på 17.03 och sedan prickade han in även 4-3 en och en halv minut senare. Innan slutsignalen hann John Carlson dessutom lägga 5-3 i tom kasse.

Oskar Lindblom noterades för assist för hemmalaget.

Patrik Laine har börjat varva upp igen. Den finländske stjärnan fullbordade ett hattrick när hans Columbus tryckte till Chicago med 7-4 i United Center.

Gustav Nyquist bidrog med två assist.

Det började bra för Seattle i Winnipeg. Krakarna hade 2-0-ledning en bit in i första perioden, sedan bland andra Marcus Johansson nätat på assist från Alex Wennberg. Men Jets kom tillbaka, vände och vann med 5-3. Johansson assisterade också på det tredje mål gästerna gjorde.

Det var bara 0.5 sekunder kvar av mötet mellan Sharks och Canucks i San Jose när hemmalagets Alexander Barabanov kvitterade till 4-4.

Bittert för Vancouver förstås.

Men gästerna vann ändå, för 2.39 in i förlängningen nätade J.T Miller, på assist från Elias Pettersson.

”Petey” svarade för en assist även tidigare i matchen, precis som Oliver Ekman-Larsson.

Ytterligare några resultat från natten:

Toronto slog Pittsburgh med 4-1 när publiken äntligen fick återkomma till Scotiabank Arena, Ottawa tog en 3-1-seger borta mot Buffalo (Rasmus Dahlin och Rasmus Asplund hade båda assist på hemmalagets tröstmål), New York Islanders sänkte Boston på Long Island (4–1) och ett nytänt Edmonton körde över Anaheim 7–3 (Rickard Rakell och Jakob Silfverberg var inblandade i varsitt Ducks-mål)