Kritiseras av lagkamraten: Idén är homofobisk

Av: Gustaf Ränkeskog

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

I SDHL:s sommarprat ifrågasätter målvakten Sofia Reideborn relationer inom ett lag.

Det fick lagkamraten Jacquie Pierri att ilskna till och menar att Reideborns åsikt är homofobisk.

– Väldigt starka anklagelser. Hon har missförstått mig, säger Sofia Reideborn, 21, till Sportbladet.

Det är i SDHL:s sommarprat som SDE-målvakten Sofia Reideborn främst pratar om problemen med parrelationer i idrottslag, samtidigt som media målar upp det som något ”fint”.

– Det blir väldigt mycket drama. Jag vet hur mycket relationer det finns, då blir det mycket drama. Det ställer jag mig emot.

– Det leder till massa svartsjuka. Det blir bråk och draman varje träning. Det läggs fokus på det i stället för att bli en bättre hockeyspelare, säger Reideborn till Sportbladet.

Önskar riktlinjer

I sommarpratet säger Reideborn:

– Men någonstans i det här måste man gå ut till det extrema för att få stopp på denna utveckling. Jag är dock fullt medveten om att förbjuda relationer skulle innebära att SDE som lag hade fått upphöra. Så jag inser att det inte går att förändra över en natt.

– Men jag tror det är viktigt att iallafall implementera någon form av riktlinje som visar på att när man kommer till ishallen så är man professionell och att relationer inom lagen varken är eftersträvansvärt eller önskvärt, säger Reideborn.

Reideborns åsikter fick den amerikanska lagkamraten Jacquie Pierri, 30, att reagera på sociala medier. I ett långt inlägg på Twitter skriver Pierri att målvaktens åsikter är ”skadliga och homofobiska”.

”Det är inte gulligt (eller modigt) att vara kontroversiell utan att ha förståelse för ens ords skadliga konsekvenser. Idén att införa kontrakt som förbjuder relationer är både skadlig och homofobisk.”, skriver Pierri.

”Ingen jag kommer vilja prata med på ett bra tag”

– Det är ju så klart väldigt starka anklagelser. Hon har missförstått mig. Det är relationer överlag jag går emot. Mina tre bästa vänner är gay, det är inte det som är problemet, säger Reideborn.

Vad hade du och Jacquie för relation innan det här?

– Vi hade en lagkompisrelation. Vi står väldigt långt ifrån varandra i alla åsikter. Men vi kunde prata, det var inga problem. Nu blir det nog större problem.

Har du pratat med henne nu?

– Nej. Det är ingen jag kommer vilja prata med på ett bra tag, säger Reideborn.

Det är inte första gången Sofia Reideborns åsikter väcker starka reaktioner.

”Det suger”

I vintras gav hon sig in i debatten om lönegapet mellan herr- och damhockeyspelare.

– Hockey är en hobby för oss, och ingen annan ska betala för en hobby. Vi kan inte kräva lönerna som herrarna har, och vi kan inte tvinga folk att gå och kolla, sade hon till Sportbladet.

– Helt ärligt... Det suger. Nu blev jag förbannad, sade Luleås Ronja Savolainen till Expressen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!