Ovetjkin nära milstolpen 1000 poäng

Publicerad 2017-01-10

Senast nådde Nicklas Bäckström milstopen 500 assist.

I natt tog radarpartnern Alexander Ovetjkin ett stort steg mot en ännu mäktigare notering.

Ryssen stod för poäng 997, 998 och 999 när Washington slog Montreal borta med 4–1.

– Det betyder att jag börjar bli gammal, säger ”Ovie”.

Det såg ut att bli målnålt i Bell Centre i Montreal när världens två bästa målvakter de två senaste åren – Carey Price och Braden Holtby – möttes.

Bara ett mål producerades under matchens 53 första minuter. Nicklas Bäckström slog in 1–0 efter 11.03 på en retur efter skott från Karl Alzner – svenskens tionde mål för säsongen. Andraassisten noterades på Alexander Ovetjkin.

Men sedan small det ordentligt.

54 sekunder efter Montreals 1–1-kvittering (Tomas Plekanec) satte Jevgenij Kuznetsov 2–1 för Washington efter ett snyggt solomål. Knappt tre minuter senare var Brett Connolly framme och gjorde 3–1, assisterad av Kuznetsov.

”Tiden flyger fram”

Alexander Ovetjkin, 31, fick även en assist på 2–1-målet och satte sedan 4–1 i powerplay med drygt tre minuter kvar assisterad av Nicklas Bäckström och Marcus Johansson.

Därmed har ”Ovie” 999 (544+455) poäng under sin snart elva år långa NHL-karriär.

544 var också en tangering – passande nog i Bell Centre – av Montreal-legendaren Maurice ”Rocket” Richards antal NHL-mål. Det räcker för en 29:e plats på listan över de bästa målskyttarna genom tiderna.

Ovetjkin har också vunnit Maurice Richard Trophy, priset till NHL:s bäste målskytt varje säsong, sex gånger.

– Det är ett historiskt ögonblick. Det är fint att vara i hans sällskap, jag är verkligen glad, sa Alexander Ovetjkin enligt Sportsnet och fortsatte:

– Det betyder att jag börjar bli gammal. Tiden flyger fram så du måste bara njuta av varje sekund, varje ögonblick när du har chansen att försöka göra något speciellt.

Kan få fira mot Pittsburgh

I den senaste matchen, borta mot Ottawa, noterades Nicklas Bäckström för karriärens 500:e assist.

Redan på onsdag kan Capitals, med sex raka segrar, få fira igen. Ovetjkins 1000-jubileum kan nämligen ske hemma i Verizon Center när laget ställs mot regerande mästaren och rivalen Pittsburgh Penguins.

– Jag ska försöka göra det inför hemmapubliken. Jag hoppas min hustru, mina föräldrar och min bror kommer att se det, sa Alexander Ovetjkin.

Floridas 37-årige målvakt Roberto Luongo (28 räddningar) var het i bortamötet med New Jersey.

Panthers vann med 3–0 efter att Reilly Smith satt ettan i första perioden och Jussi Jokinen och Vincent Trocheck tvåan och trean – båda i tom kasse – på slutet.

Segern var Roberto Luongos 448:e i NHL-karriären (73:e nolla) och han är nu ensam femma bland alla tiders mest vinstrika målvakter. Han passerade Terry Sawchuk och har endast Martin Brodeur (691), Patrick Roy (551), Ed Belfour (484) och Curtis Joseph (454) före sig på listan.

Winnipeg fick målkungen Patrik Laine skadad (hjärnskakning) senast, men hemma mot Calgary visade laget styrka direkt.

Det blev 2–0 efter mål av backen Dustin Byfuglien och lagkaptenen Blake Wheeler. Målvakten Connor Hellebuyck räddade 28 skott för säsongens tredje nolla.