Lias Andersson historisk i Rangers-debuten

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Pappa Niklas skrattade, mamma Jessica grät glädjetårar och lillebror Noah hoppade upp och ner av glädje.

För visst – Lias Andersson gjorde mål direkt i sin NHL-debut med New York Rangers på Madison Square Garden i natt.

Därmed skrev han historia – som den yngste Rangers-rookien i historien att ”måla” i sin debut.

– Fantastiskt. Jag hade aldrig vågat drömma om att jag skulle få sätta en puck redan i första matchen. Och jag är så glad över att familjen fick vara här och uppleva det, säger det 19-åriga framtidslöftet från Göteborg till Sportbladet.

Det var 13.16 in i andra perioden i Rangers hemmamatch mot Washington som Lias Andersson – uppkallad från farmarlaget i Hartford i söndags för att avsluta säsongen i NHL – förverkligade den ultimata pojkdrömmen och blev yngste rookien i New York-lagets historia att göra mål i sin debutmatch.

Han befann sig precis framför Philipp Grubauer i Capitals-kassen, fick pucken av kedjekamraten Jimmy Vesey bakom förlängda mållinjen och stänkte snabbt och resolut in den vid bortre stolpen.

– Jag försökte snurra bort backen bakom målet, lyckades med det och fick en fri yta. Det såg Jimmy och fick fram en väldigt fin backhand-passning. Jag blev rätt ren och, ja, jag tryckte in den i bortre, berättar han med ett leende bredare än Manhattan när vi träffar honom i omklädningsrummet efteråt.

1 av 2 | Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

”Mamma brukar bli känslosam”

Han fortsätter:

– Det var givetvis fantastiskt kul. Jag hade aldrig vågat drömma om att jag skulle få sätta en puck redan i första matchen

Lias var inte ensam om att känna så.

På läktaren satt hela familjen, influgen från Sverige kvällen till ära, och när målet var ett faktum utbröt säsongens jubel på deras sektion – det framgick tydligt på Gardens väldiga jumbotron.

Mamma Jessica till och med grät glädjetårar.

– Ha ha, gjorde hon? Igen. Ja, hon brukar bli känslosam när det händer sånt, skrattar den 19-årige sonen. 

1 av 2

Lillbrorsan Noah hoppade rakt upp och ner i ren glädje också, kan vi meddela.

– Han gjorde det? Vad kul för honom. Jag hoppas jag får kolla när han spelar sin första NHL-match någon gång. Jag är så glad över att de fick vara här och uppleva det här.

Men inte nog med det.

Bäckströms fina gest

Redan i första bytet fick Lias en klapp på benet och en välkomsthälsning av ingen mindre än Nicklas Bäckström.

– Ja, han åkte fram och ”tappade” mig på benskyddet och sa att det var kul att se mig. Det var häftigt, han är en av mina barndomsidoler.

I övrigt var gästerna från huvudstaden emellertid inte så vänliga mot sina värdar på Garden.

De inledde med en furiös rivstart och skaffade sig 4-0-ledning redan i första perioden. Sedan slog de av en smula på takten under resterande 40 minuter, varmed hemmalaget kunde reducera till både 4-1 och 4-2, men närmare än så kom de aldrig.

– Ja, nej, det var ju lite surt att vi förlorade. Men jag har kollat mycket på Washington och tycker de är ett fantastiskt lag. Så jag hade höga förväntningar på dem och de levde verkligen upp till de förväntningarna, fortsätter Lias.

– Men jag tycker ändå vi spelar väldigt bra i två perioder, om det inte varit för den dåliga starten hade det kunnat se annorlunda. Så det finns saker vi kan ta med oss härifrån, absolut.

Nämnde Bäckström stod för två assist, varmed han tog sig upp på delad tredjeplats i svenska poängligan bakom William Karlsson och Rickard Rakell – och Alexander Ovetjkin pangade in sitt 45:e mål.

Natten till torsdag möts Rangers och Capitals på nytt – i Washington.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!