NHL

Crosbys succé – slår rekord i slutspelet

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEWARK. Nu är Sidney Crosby Pittsburghs mest framgångsrika playoff-kung genom tiderna.

Han stod för både mål och assist när mästarna plattade till ett förbryllande lamt Philadelphia i natt och slog därmed ikonen Mario Lemieuxs klubbrekord för poäng i slutspelet.

– Mario har åstadkommit så enormt mycket, det är verkligen fint att vara i så celebert sällskap, säger pingvinkaptenen efter 5-0-segern.

Luften håller på att pysa ur ”The Battle of Pennsylvania” - på förhand hypat som första Stanley Cup-rundans verkligt spektakulära drama - helt och hållet.

Philadelphia Flyers är för dåliga och tama och bjuder helt enkelt inte på tillräckligt robust motstånd – och när de väl blir utspelade av överlägsna pingviner bara tar de det, helt i strid med klubbens hels identitet, utan att ens bli särskilt frustrerade.

Nattens duell må de ha förlorat redan på förhand, när backen Radko Gudas klumpigt nog hade sönder förstecentern Sean Couturier på träning, men det ursäktar inte bristen på glöd och engagemang i en måste-match i slutspelet.

173 Stanley Cup-poäng

Trots att de befann sig bakom fiendes linjer, i våldsamt fientliga Wells Fargo Center, fick regerande mästarna göra som de ville och vann utan mycket till ansträngning – och utan skakade Patric Hörnqvist – med 5-0.

Det var särskilt angenämt för Sidney Crosby, som med ett mål och en assist kom upp i sammanlagt 173 Stanley Cup-poäng och därmed slog han alltså klubbikonen Mario Lemieuxs klubbrekord för poäng i slutspelet.

– Det kan man kalla sällskap av elit-kaliber. Mario är en av de bästa spelarna genom tiderna. Att Sid slår hans rekord säger något om hans talang, men också om hans arbetsmoral. Det är den jag respekterar allra mest, säger coachen Mike Sullivan till lokal media.

”Ingen ger upp”

Crosby själv nästan rodnar över att nämnas i samma andetag som ”Super Mario”.

– Han har åstadkommit så enormt mycket, många av hans rekord kommer ingen nånsin att kunna närma sig. Det är verkligen fint att vara i så celebert sällskap.

Nästa match spelas i Pittsburgh natten till lördag och det är svårt att se något annat än att mästarna avgör hela serien då.

– Men ingen i det här rummet ger upp och ingen sitter och tycker synd om sig själv, lovar rookien Nolan Patrick.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Hedman utbuad i natt: ”Jag skämdes”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Stanley Cup

Sidney Crosby

Philadelphia Flyers

Pittsburgh Penguins

Patric Hörnqvist