Från sågad till hyllad - Frölundamålvaktens nya succé

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:

KARLSTAD. Hånad, sågad och utsedd till syndabock i fjol.

I år är Johan Gustafsson, 26, seriens kanske bäste målvakt med ett snitt på 94,52.

– Herregud, det är klart att det känns skönt. Givetvis var jag inte nöjd med förra året, säger Frölunda-målvakten.

Att Frölunda åkte ut redan i kvartsfinalen i våras var väl en sak. Värre ändå var att den tilltänkte förstemålvakten inte alls levererat som det var tänkt. Att läsa supportrarnas syn på Johan Gustafsson på sociala medier i fjol och i sommar var ingen upplyftande syssla. 

– Jag är inte helt korkad, så det är klart att jag har ett hum om vad som sägs. Men samtidigt kan jag inte läsa allt heller. Jag koncentrerar mig på vad jag tror på, sen får folk tycka och tänka vad de vill, säger han.

Räddat 138 av 146 skott

Även om han själv inte vill kalla det revansch så har inledningen av säsongen varit fenomenal från Gustafssons sida. På fem SHL-matcher har han räddat 138 av 146 skott, och i de två senaste matcherna (Luleå och Färjestad) har han varit den överlägset största anledningen till att Frölunda åkt hem med alla poängen. Och i båda matcherna har han, liggande på isen, lyft ena foten och lyckats rädda med skridskoskenan.

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Det där är nästan en patenterad räddning från din sida nu?

– Haha, det är klart att det är kul när det går hem, men jag ska inte lita för mycket på det. För oftast går det inte hem alls. Men nu har det gjort det, och det är förstås kul.

Lyfter fram laget

Efter det tidigare uttåget i våras blev det en lång försäsong, dessutom ”kryddat” med ett samtal med sportchefen Fredrik Sjöström där det blev klart att klubben hade betydligt större förväntningar på målvakten. En stenhård sommar senare ser Gustafsson ut som en ny målvakt. Själv lyfter han dock hellre fram laget.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Vi kämpar på bra som lag, det är där allting börjar. Vi är ett lag som jobbar hårt för varandra, det är där det sitter tycker jag. Men visst, jag gör bra räddningar, det hänger ihop med laget. 

Men vad har du ändrat på rent träningsmässigt?

– Jag har jobbat hårt med många bitar, jag kan inte säga något speciellt. Det har varit den mentala biten, den fysiska sidan, konditionen, spelet på isen. Alltså, det är så man bygger upp det. 

Fortsätter du så här lär du slippa läsa hånfulla kommentarer på nätet.

– Ska jag vara helt ärligt så bryr jag mig inte om det. Det enda jag bryr mig om är vad mina lagkamrater säger till mig. Så länge vår relation är bra och vi är ärliga med varandra så bryr jag mig inte om vad som skrivs om mig.

Vad har lagkompisarna sagt efter din säsongsinledning då?

– Äh, vi är ett lag, vi gör det här tillsammans. Många gånger har jag fått åka fram till dem och skrika att de gjort ett fantastiskt jobb och täckt många skott. Andra gånger kommer de fram till mig och säger att jag gjort bra räddningar. Det är ett lagspel, det är så det funkar. 

Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!