Johan Hedberg: Uppför er som folk

Av: Tomas Ros

Publicerad:
Johan Hedberg.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Johan Hedberg.

HOCKEY

LEKSAND. Moras tränare Johan Hedberg har fått nog.

På hur tränarna och spelarna i Sverige beter sig.

– Uppför er som folk. Det går inte att skrika på varje domslut eller att 20 spelare dunkar klubborna i sargen hela tiden. Låt oss spela ishockey, säger Hedberg om den senaste tidens domardebatt.

Ingen i hockeyfamiljen har lyckats att missa de nya direktiv som hockeyallsvenskan skickat ut gällande trivselregler på isen.

De nya riktlinjerna kring ”abuse of officials” har redan implementeras. Något som väckt känslor och skapat många synpunkter vid fikaborden och på sociala medier.

I sin motivering skriver Hockeyallsvenskan:

”Känslor är en del av ishockey. Är det förbjudet? Nej! Tävla hur mycket du vill och du får skratta, gråta, skrika, jubla, dansa eller uttrycka dig som du känner för, men att gå från en spontan reaktion till att klaga eller försöka påverka domarna är inte att visa känslor, det är att visa missaktning eller bristande respekt för såväl den enskilda domaren som för sporten som helhet. Det kommer inte accepteras.”

”Jag är förvånad”

Moras IK:s tränare Johan Hedberg, 47, har lång erfarenhet av ishockey i Sverige och i Kanada och USA och han ser problemet från en annan vinkel och från en annan ståndpunkt.

– Jag är förvånad över hur det skriks och gapas hela tiden på isen och i båset mot domarna. Vid varje domslut vrålas det. Så är det inte i NHL, bland annat. Det finns en större acceptans där och det tjafsas inte hela tiden. Klart att det finns irritation mot domarna i NHL, men inte alls som det blivit i Sverige. Jag är faktiskt chockad.

– Jag vet inte hur den kulturen fått kraft eller vuxit fram. Och den borde vi stävja. Kanske inte på det sätt som hockeyallsvenskan nu gör, men via en diskussion hur man 2020 uppför sig. 

– Vi måste kunna ha god ton mot varandra. Vi lever i ett modernt samhälle som blir mer och mer upplyst, fräscht och rättvist, men känns som hockeyn inte är där ännu. Det handlar om sunt förnuft vad vi säger till varandra, när vi säger det och hur vi säger det. 

Han ser en fara i hockeyallsvenskans nya direktiv och tror att fokus kommer att läggas på fel saker samt tycker att de är fel sätt att ta sig an problematiken. 

– Man måste kunna lyfta upp händerna om man får en straff emot sig. Det går inte att stoppa känslorna som uppstår. Och vi hjälper inte domarna via de här tuffa pekpinnarna. Det blir en kontraproduktivitet på matcherna. Vi kan väl uppföra oss på ett sätt som vi själva vill bli behandlade på. Det är ganska enkelt.

Möter Almtuna i dag

Hedbergs Mora IK möter i dag Almtuna i en viktig match och mycket står på spel nu när tabellen börjar att sätta sig.

Han har kommit hem till Dalarna efter 20 år i Nordamerika och känner stundtals inte igen sporten.

– Jag vill inte låta som en gubbe som gnäller på allt och alla. Men klart att jag ser att kampmomenten i hockey börja att försvinna. Jag tycker att vi ska se över vad en slashing är och inte är, bland annat.

– Klart att man ska utvisas om man rappar någon över handskarna eller på överkroppen. Men om man jagar en motståndare och i kampmomentet tävlar om pucken och försöker ta den är det inte slashing. Det är vad jag kallar för ishockey. Där hoppas jag att vi kan få till en förändring.

Han avslutar med ett gott råd till domarna:

– Låt matchen få komma till er istället för att leta efter utvisningar.

Laddar Matchlista
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!