AIK vidare – trots kollapsen

Publicerad 2021-03-19

AIK är vidare till kvartsfinal i hockeyallsvenskan – trots att laget var nära att tappa en 5–1 ledning i slutet av matchen mot Tingsryd.

Nu väntar nu seriens gigant, Timrå.

– De har varit det bästa laget över tid, de har den bästa spelaren i den här ligan. Det kommer bli en utmaning för oss, säger AIK:s tränare Anton Blomqvist.

AIK såg ut att få en relativt behaglig resa till kvartsfinalerna i Hockeyallsvenskan. Johan Johnsson gjorde 1–0 efter tre minuters spel och 2–0 efter åtta minuter.

I den andra perioden ökade AIK på till 3–0 innan Tingsryd reducerade till 3–1. Tingsryds Leon Lerebäck delade sen ut en hvudtackling på AIK:s Jacob Svensson. Efter långa diskussioner valde domarna att dela ut ett matchstraff till Lerebäck för checking to the head. Lerebäcks matchstraff skulle bli kostsamt.

Snyggt solomål

I det fem minuter långa numerära överläget såg det sedan ut som att AIK stängde matchen och spelade sig in i Hockeyallsvenskans ”riktiga” slutspel. 4–1 gjorde Anton Holm, och 5–1 var ett snyggt solomål signerat Nicklas Heinerö.

Men skam den som ger sig. Tingsryd tog sig tillbaka in i matchen och gjorde sen tre mål på sju minuter. Helt plötsligt stod det 5–4 och det var ett rejält nervöst AIK när Tingsryd pressade på för ett kvitteringsmål i slutet av matchen.

Men AIK lyckades kontra in 6–4 med en minut kvar av matchen och är därmed vidare till kvartsfinal.

Efter matchen blev det även klart vilka AIK får möta i kvartsfinal.

– Vi har pratat ihop oss hela staben. Vi vara rätt klara och tydliga med vilken strategi vi skulle ha. Vi tyckte att vi skulle välja det som var lägst rankat. Vårt val blir AIK, säger Timrås tränare Fredrik Andersson i CMore.

Första play in-mötet mellan Almtuna och Västerås var en jämn tillställning som fick avgöras i förlängning. Då gick Västerås segrande ur striden och idag hade de chansen att ta sig vidare till kvartsfinalerna. Men det skulle bli en lika jämn match även ikväll.

David Karlström gav Almtuna ledningen efter knappt två minuter när han från snäv vinkel snärtade in 1–0 mellan benen på Jesper Myrenberg i den första perioden.

Den andra perioden började på samma sätt som den första. Men den här gången var det Västerås som gjorde ett tidigt mål från snäv vinkel. Marcus Bergman tog sig in i Almtunas zon på högersidan och lyfte in en backhand på måfå som på något sätt hittade in bakom Almtunas målvakt Alexander Sahlin.

Poängkungen Jimmie Jansson sköt sedan sitt lag vidare till kvartsfinal halvvägs in i den tredje perioden efter ett hårt slagskott från blålinjen.

Västerås ställs nu mot Karlskoga. Karlskoga som i form av tabelltvåa fick välja kvartsfinalmotståndare efter att Timrå gjort sitt val.

– Vi kommer ta Västerås. Det har varit jämna matcher mot dem. Det känns som att det är det rätta valet för oss. Vi vet att det kommer bli en tuff matchserie och det är lite derbykänsla mellan lagen också, säger Karlskogas tränare Karl Helmersson i CMore.