Avgjorde efter målvaktens dundertavla

Publicerad 2020-01-05

OSTRAVA/STOCKHOLM. Juniorkronorna tar brons i JVM.

Sverige kunde avgöra efter en stor tavla från den finska målvakten.

– Fantastiskt skönt att avsluta med brons, säger Alexander Holtz efter seger med 3–2.

Juniorkronorna – med en friad Nils Höglander med i laget – hade svårigheter med att få till något ordnat spel i den första perioden. I stället var det Finland som inledde bäst, som också ledde rättvist med 2–1 efter den första perioden.

I den andra perioden var det ett påkopplat, energifyllt Sverige som kom ut. Och de fick också utdelning. Knappt tre minuter efter Samuel Fagemos kvitteringsmål följde Linus Öberg upp med sitt 3–2 mål – mycket tack vare en okoncentrerad Justus Annunen.

”Hans skyldighet”

Öberg befann sig bakom förlängd mållinje och skickade en puck på måfå mot den finska kassen. Annunen, som hyllats rejält under turneringen, var inte riktigt vaken och pucken letade sig in i mål via hans ena skridsko.

– Det är en dundermålvaktstavla. Ingenting annat, säger SVT:s Mikael Renberg.

Trots mängder av finska chanser i den tredje perioden – däribland en makalös räddning av Hugo Alnefelt med endast sex sekunder kvar att spela – stod sig Juniorkronornas 3–2-ledning matchen ut.

Första bronset på tio år

– Fantastiskt skönt att avsluta med brons, säger Alexander Holtz efter matchen i tjeckiska Ostrava.

Nils Höglander – som fick spela trots sitt matchstraff i semifinalen mot Ryssland – är glad över att ha spelat i bronsmatchen.

– Jag förberedde mig som att jag skulle få spela och gjorde vad jag kunde. Så det var skönt med bronset.