Sverige föll i VM-kvarten mot Kanada

Uppdaterad 2022-09-02 | Publicerad 2022-09-01

Sverige är borta från medaljerna i VM.

Trots storspel från målvakten Emma Söderberg blev det förlust med 3–0 i kvartsfinalen mot Kanada.

– Såklart segt att förlora, men jag är stolt över laget ändå, säger 17-årige Mira Ljungåker till SVT.

Sverige har haft svårt för Kanada historiskt sett. Senast lagen möttes under OS-kvartsfinalen vann Kanada med 11-0. Det var därmed inte många som trodde på Damkronorna i VM-kvarten.

Men efter den första perioden ledde de regerande mästarna bara med 1-0. Sverige stod emot bra även i andra och Emma Söderberg storspelade i målet med 31 räddade skott under de två första perioderna.

PLUS: Wennerholm: Finns en framtid för Damkronorna

”Så stolt”

Kanada lyckades ändå få in 2-0 och Sverige satte inte de chanser de lyckades skapa.

– Vi spelar för varandra. Det gäller bara att vi får in pucken om vi ska ha någon chans. Än så länge är jag så stolt över tjejerna, sa Lina Ljungblad till SVT i paus.

Kanada hade flera jättelägen att utöka ledningen i början av den tredje perioden, men Sverige höll tätt. Med sju minuter kvar kom dock 3–0. Det blev också slutresultatet, trots att Kanada vann skotten med 57–9.

– Jag tycker att vi går ut och gör en jävligt bra match utifrån förväntningarna. Såklart segt att förlora, men jag är stolt över laget ändå, säger 17-åriga Mira Ljungåker till SVT.

Sveriges VM är dock inte över. Kvartfinalsförlorarna ska nu spela om en plats i A-gruppen till A-VM i Kanada nästa vår.